Poruke vojnicima: Pronaći će vaša tela kad se otopi sneg

Ukrajinskim vojnicima koji se bore protiv proruskih pobunjenika od početka tog konflikta povremeno stižu preteće i obmanjujuće poruke na mobilne telefone.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

22:15

Poruke vojnicima: Pronaći će vaša tela kad se otopi sneg
Getty Images

Poruku "Ukrajinski vojnici, pronaći će vaša tela kad se sneg otopi" dobili su svi ukrajinski vojnici, kao i lekari i novinari koji su se 31. januara nalazili tri kilometra od linije fronta, u mestu Avdivka u blizini Donjecka, javio je Asošiejted pres.

Pretnje i dezinformacije su novi vid informacionog ratovanja i ovovekovni ekvivalent nekadašnjem bacanju letaka na bojno polje, a profesorka javne diplomatije na Kjoto univerzitetu Nensi Snou rekla ja da je reč o "nišanskoj propagandi".

AP je naveo da se poruke gotovo izvesno šalju preko lažnih telefonskih tornjeva, odnosno sprava koje su u SAD dugo korišćene za praćenje i pronalaženje mobilnih telefona osumnjičenih osoba. Ti uređaji mogu da presreću podatke i šalju lažne poruke.

Materijali koje su prikupili ukrajinski novinari ukazuju da su proruske snage na istoku Ukrajine možda dobile tu opremu od Rusije.

SMS poruke stižu vojnicima od početka sukoba u Ukrajini 2014. godine, a novinari AP-a zabeležili su više od 40 različitih poruka.

Poruke najčešće glase "Idite i živećete" ili "Nikom nije potrebno da vaša deca postanu siročad".

Osim pretećih poruka, ukrajinski vojnici dobijaju i poruke čiji je cilj demoralisanje vojnika. U takvim porukama tvrdi se, na primer, da je komandant njihove jedinice dezertirao i da su oni sada glineni golubovi ili da je veliki broj njihovih saboraca poginuo.

Masovno slanje lažnih poruka na mobilne telefone nije toliko novo u ratu, pošto je to već radio Izrael kako bi ubrzao evakuaciju iz Gaze, dok je islamistička grupa Hamas slala preteće poruke nasumično odabranim Izraelcima 2009. godine.

Otvoreno je pitanje efekta propagandnih SMS poruka, a vojnici kažu da ih uglavnom ignorišu, navodi AP.

"Ne mogu da kažem da je to imalo bilo kakav efekat na nas. Čak smo se šalili da nas se sigurno toliko plaše kad jedino što mogu da učine jeste da nas zasipaju tim porukama", rekao je jedan od vojnika u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: