Delegacija SAD "ispravlja brljotine" ambasadora na Balkanu

Delegacija američkog Kongresa predvođena republikancem Bobom Gudlateom krenula je "u hitnu misiju" na Balkan kako bi "ispravili greške Obaminih ambasadora".

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.05.2017.

13:08

Delegacija SAD
Foto: Getty images

Kako navodi konzervativni američki časopis "Ameriken spektejtor", na Balkanu su jošna snazi "propala Obamina i Sorosova politika" i favorizovanje nekih krugova "na uštrb građana, lokalnih institucija i regionalne stabilnosti".

Petnaestočlana delegacija, koja je na put krenula u subotu, posetiće u okviru regionalne turneje Grčku, Bosnu, Albaniju, Makedoniju, Kosovo i Italiju, ali neizvesno je da li će na toj turneji dobiti odgovarajuće informacije od američkih ambasadora zaostalih iz vremena administracije američkog predsednika Baraka Obame, koji su mahom pristrasni, iznosi se u tekstu časopisa.

"Američki državni sekretar Reks Tilerson je prošle nedelje najavio da SAD više neće nalagati drugim zemljama da usvajaju američke vrednosti. Naše ambasade na Balkanu očigledno nisu dobile tu depešu", piše "Amerikan spektejtor".

Premda su šest od devet članova kongresne delegacije republikanci, uključujući konzervativce poput Stiva Kinga i Toma Marina, kongresmeni će po prirodi posete, budući da je reč o stranim zemljama, morati da se oslanjaju na Stejt department, ukazuje časopis.

"U svakoj od ovih zemalja ambasadori su ostatak Obamine administracije i nastavljaju da primenjuju nasleđenu politiku. Zbog toga je teško zamisliti da će delegacija dobiti nepristrasne informacije od ambasada koje su bile snažno intervencionistički orijentisane kada je reč o lokalnoj politici," piše "Amerikan spektejtor" pozivajući se na saznanja u svakoj od pomenutih zemalja.

Podsetimo, pre dva meseca je grupa američkih senatora, među kojima je i Ted Kruz, zatražila od državnog sekretara Reksa Tilersona da istraži mešanje SAD na političkoj sceni na Balkanu.

Kako se navodi u pismu koje je objavio senator iz Jute Majk Li, od Tilersona se zahteva da odmah istraži kako se novac poreskih obveznika SAD troši "za podršku levičarskim političkim grupama ili nametanje levičarskih politika suverenim nacijama, bez obzira na njihovu želju za samoopredeljenjem".
Foto: Thinkstock
Časopis u tom smislu navodi incidente koji su propratili delovanje američkih ambasadora od Bosne i Hercegovine do Makedonije.

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak je još jedna od onih koje vole amatersku "haštag diplomatiju" putem društvenih mreža i javne okršaje sa nacionalnim zvaničnicima, piše "Spektejtor", opisujući BiH kao još zemlju čije su kreiranje pomogle SAD i gde je utrošeno 1,6 milijardi novca američkih poreskih obveznika za stranu pomoć.

Samo nedelju dana nakon što je stigla u zemlju 2015. godine Kormakova je postavila blog u kome je kritikovala školski progam u BiH kao diskriminišući i podsticajan za etničke podele, navodi se u tekstu.

"Izvinite, ambasadorko Kormak, ali američka vlada je stvorila naciju na premisama etničke podele u Dejtonskom sporazumu tako da... dobro došli na vašu novu dužnost", napominje list.

Ove godine, piše "Spektejtor", eskalacija njenog prepucavanja sa liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, dostigla je novi vrhunac - Kormakova je naterala Ministarstvo finansija da uvede Dodiku sankcije zato što slavi srpski pravoslavni praznik Sveti Stefan 9. januara. Zauzvrat on ju je proglasio "neprijateljem Srba koji nije dobrodošao u Republici Srpskoj", podseća Amerikan spektejtor.

List navodi i da je u Tirani, recimo, došlo do sukoba američke ambasade, odnosno ambasadora Donalda Lua i albanskog glavnog tužioca

"Premijer Edi Rama je uz podršku američkog ambasadora uništio nezavinost našeg sudstva", rekao je pomenuti tužilac telefonom "Amerikan spektejteru". "Pod parolom pravosudne reforme, uspeli su da ga politizuju", objasnio je on.

"Spektejtor" podseća da je Edi Rama, dugogodišnji lider Socijalističke stranke, blizak prijatelj Džordža Sorosa, čija je mreža duboko angažovana u Albaniji i partner američkoj ambasadi u brojnim projektima uključujući i projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za reformu pravosuđa.

Ambasador Donald Lu je kažnjavao tužioce i sudije koji se nisu slagali sa njim tako što je ukinuo već dobijene vize za oko 70 sudija i tužilaca, rekao je glavni tužilac Adriatik Lala.Lala je zauzvrat optužio američkog ambasadora za manipulaciju i ucenu u pismu koje je objavljeno na zvaničnom sajtu tužilaštva i na konferenciji za štampu, podseća "Amerikan spektejtor".

"Pošto mu nije bilo dovoljno da loše upravlja sopstvenom zemljom, Edi Rama je posegnuo za susednom Makedonijom i izazvao duboku nestabilnost u agresivnom naporu da pomoglne kolegama socijalistima i sunarodnicima muslimanskim Albancima", piše američki časopis, napominjući da mnogi smatraju da je američka strana u Makedoniji stala uz socijaldemokrate, kao i u Albaniji.

Rama je sazvao sastanak tri makedonsko-albanske političke stranke i izradio nacrt takozvane "Tiranske platforme" koja je, ocenjuje se u "Spektejtoru","opasan separatistički dokument koji preti samom identitetu Makedonije".

Te albanske partije su zatim ušle u koaliciju sa makedonskim socijalistima i zahtevale pravo da formiraju novu vladu protiv vladajuće konzervativne VMRO-DPMNE koja je do ove krize uspela da razvije najuspešniju ekonomiju slobodnog tržišta na Balkanu, dodaje se u tekstu.

"Širom zemlje Makedonci sada masovno protestuju protiv Tiranske platforme i ambasadora Džesa Bejlija koji se smatra pristrasnim protiv VMRO. I ponovo, dodaje Spektejtor, većina lokalnih funkcinera ima drugačije prioritete od ambasade - Makedonci su uglavnom zabrinuti za bezbednost, dok Amerikanci pothranjuju novcem NVO podstičući ih na "mobilizaciju i aktivizam".

A u Grčkoj, baš kao u Albaniji i Makedoniji, američka vlada otvoreno podržava i mlađeg levičraskog lidera Sirize Aleksisa Ciprasa, piše časopis. "Može li se verovati američkom ambasadoru Džefriju Pajatu da će dobro informisati Gudlateovu delegaciju o katastrofalnom nizu kriza sa kojima je suočena Grčka? Verovatno ne", piše "Spektejtor" i podseća da je Pajat poslat u Atinu iz Kijeva, gde je važio za produženu ruku onih koji su promovisali tamnošnji puč, uključujući Džordža Sorosa.

Pajat je verovatno najbolje poznat po tome što je bio na drugoj stani linije kada je pomoćnica državnog sekretara Viktorija Nuland izgovorila svoju čuvenu rečenicu "J... Evropu", podseća list.

I premda je Nulandova podnela ostavku posle izbora Donalda Trampa njen drugi čovek, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Li je i dalje zadužen za politiku Stejt departmenta prema Balkanu, navodi "Spektejtor".

Međutim, čak i na Kosovu lokalni funkcioneri su često besni zbog direktiva američkih ambasadora, koji čini se, češće deluju javno nego diskretno i diplomatski. Na primer, Ji je krajem marta otišao u Prištinu da naredi nacionalnim liderima, koji su razmišljali o tome da snage bezbednosti pretvore u formalnu armiju, da "taj zakon povuku sa stola".

"Ako SAD nisu želele da Priština formira vojsku, zašto smo ih dođavola godinama za to trenirali i ohrabrivali?"pitaju se u "Spektejtoru". Lako je, ocenjuje list, američkom ambasadoru u Prištini Gregu Delaviju da postavlja na Jutjub neprimerene video-snimke u kojima žonglira kao klovn dok razgovara o projektima borbe protiv korupcije, ali ljudi koj žive na Balkanu ne smatraju da je bezbednost nešto sa čime se treba šaliti.

Ambasadori iz Obamine ere su, zaključuje se u "Spektejtoru", uspeli da podstaknu etničke tenzije (naročito u Makedoniji i Bosni) promovišući svoje političke favorite zaostale iz prošlosti - prvenstveno socijaliste i članove mreže Džordža Sorosa (u Albaniji, Grčkoj i Makedoniji) - odbijajući funkcionere koji osećaju da znaju ono što je najbolje za njihovu zemlju (u Albaniji, Bosni, na Kosovu i Makedoniji).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: