Kraj za Komija: Tramp smenio direktora FBI

Predsednik SAD Donald Tramp smenio je direktora FBI Džejmsa Komija, saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92

Utorak, 09.05.2017.

23:57

Kraj za Komija: Tramp smenio direktora FBI

Komi je bio na čelu istrage o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore.

“Predsednik je prihvatio predlog saveznog tužioca Džefa Sešonsa i njegovog zamenika, a koji je u vezi sa otpuštanjem direktora FBI“, naveo je portparol Bele kuće Šon Spajser.

U saopštenju Bele kuće se navodi i da će potraga za novim direktorom FBI početi "odmah".

Komija, koji je postavljen za direktora FBI u toku Obamine administracije 2013. na desetogodišnji mandat, žestoko kritikuje Trampova administracija zbog istrage koja je vođena protiv Hilari Klinton zbog korišćenja privatnih mejlova dok je bila na mestu državne sekretarke.

U pismu upućenom Komiju Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah.

"Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro", navodi se u pismu Trampa.

"Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona", naveo je Tramp.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan pre četiri godine.

Demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton optužila je Komija ranije da je upropastio njene šanse da dođe na čelo države time što je objavio da je obnovljena istraga o njenom načinu korišćenja mejlova, podsetio je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: