LGBT osobe: Srbija nebezbedna za sve građane

Pripadnici LGBT populacije smatraju da je društvo u Srbiji nebezbedno za sve građane, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

Izvor: Beta

Sreda, 10.05.2017.

18:55

LGBT osobe: Srbija nebezbedna za sve građane
Foto: GettyImages

Osim toga, navodi se i da postoji generalno visok stepen spremnosti na nasilje koje se ne kažnjava na odgovarajući način.

U saopštenju povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, centar je naveo i da LGBT osobe smatraju da je neosetljivost društva na nasilje "posledica traumatične prošlosti, ratova, tranzicije i političke zloupotrebe institucija".

"Pripadnici LGBT populacije danas kao glavni bezbednosni rizik vide opšti porast spremnosti na nasilje kojem mogu biti izloženi svi građani i građanke. Oni smatraju da su, nezavisno od identitetskih obeležja koja proističu iz pripadnosti manjinskoj grupi izloženi opasnostima koje proističu iz neefikasnog rada institucija i njihovog potencijalno proizvoljnog postupanja", pokazalo je istraživanje.

LGBT zajednica je ocenila i da bi kvalitetnije informisanje dovelo i do povećanja stepena poverenja koje pripadnici te ranjive grupe imaju u bezbednosne strukture.

Navodi se da je "u slučaju LGBT zajednice, prisutno ustezanje da prijave slučaj nasilja usled straha od toga da će njihove lične informacije biti otkrivene", i da će protiv njihove volje biti prisilno deklarisane kao LGBT osobe.

"Od institucija se očekuje da prilikom postupanja u ovakvim slučajevima vode računa o diskreciji, što prema tvrđenju nekih ispitanika, još nije slučaj", pokazalo je istraživanje.

Transrodnu osobu Lelu (T.D.) i njene dve drugarice napao je nepoznati muškarac u centru Beograda, saopštilo je Udruženja građana "Egal".

Udruženje "Egal" je podsetilo da je to drugi napad na transrodnu osobu u centru Beograda u poslednjih deset dana i da prethodni napad na Leonu još nije rešen.

Policija je podnela krivičnu prijаvu protiv mаoletnikа osumnjičenog dа je 30. аprilа nа uglu ulicа Cаrа Lаzаrа i Uskočke nаpаo trаnsrodnu osobu, saopštio je MUP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: