Dan pobede - poraz kiše: Kako Rusi čiste nebo nad Moskvom

Pre nego što se 9. maja Crvenim trgom u Moskvi prolomi gromoglasno "Ura! Ura! Ura!" i počne demonstracija moći ruske vojske nebo nad prestonicom mora biti čisto

Izvor: B92

Utorak, 09.05.2017.

10:23

Dan pobede - poraz kiše: Kako Rusi čiste nebo nad Moskvom
Foto: Tanjug/AP

Deset aviona rasterivalo je oblake nad Moskvom u noći uoči održavanja Vojne parade za Dan pobede, rekao je direktor Agencije za atmosferske tehnologije Viktor Kornejev.

"Za radove 9. maja će se upotrebiti deset aviona: jedan avion-meteolaboratorija Jak-42 'Roshidromet' i devet aviona vazdušno-kosmičkih snaga AN-12 i AN-26", kazao je on.

Za rasterivanje oblaka korišćene su piropatrone sa srebro-jodidom, praškastim reagensom, tečnim azotom i granuliranim ugljen-dioksidom.

Čišćenje neba počinje u noći između 8. i 9. maja i traje tokom jutra, kako bi u 10h, kada vojna parada počne, nebo nad Moskvom bilo bez oblaka i, što je najbitnije, bez kiše.

Flota ruskih aviona spremna je dan ranije da poleti iz vazduhoplovne baze severno od Moskve i rasprši hemijska sredstva koja će "rasterati" oblake, tačnije "nateraće" kišu da pada na nekom drugom mestu, daleko od Moskve.

Prestonica bi trebalo da bude okupana suncem, ali zato sela koja se nalaze na pedesetak kilometara od Moskve mogu da očekuju "provalu oblaka"

Međutim, ove godine nije bilo lako izboriti se sa oblacima, pa ruska avijacija nije zbog loših vremenskih uslova učestvovala na Paradi pobede na Crvenom trgu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Zbog lošeg vremena u moskovskoj oblasti, doneta je odluka da avijacija ne učestvuje na Paradi pobede na Crvenom trgu. Avioni i helikopteri koji je trebalo da učestvuju na Paradi pobede na Crvenom trgu vraćeni su u bazu“, navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.

Region prestonice našao na udaru jake stihije koja je donela obilne padavine u vidu kiše i mokrog snega dan pre parade, a gusti oblaci nisu u potpunosti rasterani.

Rusija troši oko šest miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede.
EPA/Sergei Ilnitsky
Vojne parade za Dan pobede biće održane u 28 gradova Rusije.

Prva Parada pobede održana je na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine po naređenju tadašnjeg sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina.

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije.

Pročitajte još:

Moskva: "Nema sile koja će porobiti ruski narod" VIDEO

Bizarne teorije: Putin umro, dvojnik u Kremlju, Arkan živ...
Foto: Tanjug/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: