Šarčević i Vukosavljević neće o Darvinu, Zukorlić hoće

Ministar prosvete kaže da se to ministarstvo neće baviti peticijom o reviziji Darvinove teorije. Predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje kaže da oni hoće.

Izvor: Blic, RTS

Utorak, 09.05.2017.

08:55

Šarčević i Vukosavljević neće o Darvinu, Zukorlić hoće
Foto: Getty images

"Bilo koja naučna istina ili nova teoroija, a naročito one koje su od svetskog značaja ne mogu se uvodi tek tako bez međunarodne potvrde", objašnjava ministar Mladen Šarčević, a prenosi RTS.

Prošle nedelje Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje, SANU i Senatu Univerziteta dostavljena je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, a koju je potopisalo 166 profesora i naučnika, među kojima i dva akademika, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Za razliku od Ministarstva prosvete, koje se neće baviti revizijom Darvinove teorije, ta tema bi mogla da se nađe na skupštinskom Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, kaže za "Blic" predsednik tog odbora Muamer Zukorlić.

Ovakva inicijativa je, kaže on, već stigla u Skupštinu Srbije, i uskoro bi mogla da se nađe na dnevnom redu neke od sednica Odbora.

"Pogledao sam peticiju. Moj stav je po ovom pitanju jasan, a to je da će se Odbor potruditi da u ovom, ali i u slučajevima svih drugih predloga i inicijativa radi nepristrasno i bez isključivosti. Nema razloga da se o ovome ne raspravlja", kaže Zukorlić.

Kako navodi, vrlo je realno da će se ona naći na dnevnom redu neke naredne sednice. Ovo nije tema, kaže, sa kojom se treba žuriti, ali je ne treba ni ignorisati. "Možda to neće biti posebna sednica, već će ovo biti jedna od tačaka dnevnog reda na nekom od zasedanja. Ja sam principijelno protiv tabua i minimalističkog mišljenja", istakao je Zukorlić. Tri su varijante kako ova inicijativa može da prođe u Skupštini Srbije. U slučaju da je Odbor za obrazovanje prihvati, ona bi nakon toga bila data na dalje postupanje Ministarstvu prosvete i ostalim stručnim telima.

Druga varijanta je da bude potpuno odbačena, a treća opcija bi mogla da bude ta da se od stručnih tela, poput Nacionalnog prosvetnog saveta, zatraži mišljenje na ovu temu.

"Šta god da se desi, Odbor za obrazovanje nije instanca koja bi mogla da donese konačnu odluku o ovom pitanju", ističe Zukorlić.

U obrazloženju sporne peticije, između ostalog piše da “kroz nastavu biologije teorija evolucije zauzuma sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove”.

Etički komitet Srpskog lekarskog društva (SLD) uputio je pismo nadležnim institucijama u kome je ocenio da je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije Čarlsa Darvina u obrazovnom sistemu, "versko-ideološki pamflet uperen protiv same suštine nauke".

Komitet je u pismu upućenom Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje i Predsedništvu SANU naveo da "uznemiruju saznanje da 166 uglednih građana, uključujući i neke naučnike, ne razume i ili podređuje nauku religijskim ubeđenjima i ideologiji".

"Teorija evolucije nije samo naučno viđenje našeg porekla, već je nezamenljivo oruđe u svekolikoj nauci, uključujući i medicinu. Svođenjem teorije evolucije na 'Darvinovu teoriju', negira se vek i po razvoja našeg razumevanja evolucije i krupnih konceptualnih promena do kojih je došlo u međuvremenu", navodi se u pismu.

Dodaje se da autori peticije "prenebregavaju činjenicu da se teorija evolucije i dalje razvija i da upravo taj specifični kvalitet razlikuje naučnu teoriju od religijske dogme".

"Ako u peticiji ima ičega dobrog, to je svest da o evoluciji mora više da se razgovara, da se zablude iznose na videlo i da građani steknu potpuniju predstavu o tome šta jeste i šta nije teorija evolucije", naveo je Etički komitet Srpskog lekarskog društva.

"Ministarstvo kulture se neće mešati"

Ministar kulture Vladan Vukosavljević kaže da nije video peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i fakultetima, i dodaje da se Ministarstvo kulture neće mešati, jer je to stvar nauke i stručne javnosti.

Vukosavljević je rekao da nema poseban komentar na tu peticiju, da nije video tekst, već samo da se SANU oglasio da peticiju nije potpisalo nekoliko desetina akademika već dva.

Reč je, kako kaže, o vrlo stručnom, osetljivom pitanju koje izaziva polemike i kod nas i u svetu.

"Postoje kreacionističke teorije, postoje evolucionističke teorije, ne bi ministarstvo kulture da se meša, to je stvar nauke, stručne javnosti", rekao je ministar novinarima u Beogradu.

On je naglasio da institucije ne treba olako da se izjašnjavaju za i protiv, jer je to vrlo složena stvar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: