Makron i Le Penova menjaju imena svojih pokreta

Novoizabrani predsednik Francuske Emanuel Makron promeniće naziv svog pokreta u Republika u pokretu.Promenu imena partije je najavila i Marin le Pen.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.05.2017.

13:12

Makron i Le Penova menjaju imena svojih pokreta
Tanjug, arhiva

Istovremeno, nakon pobede na predsedničkim izborima Makron priprema listu kandidata za predstojeće parlamentarne izbore koji će biti održani sredinom juna. On je obećao da će polovina kandidata biti nova imena u politici, preneo je AP.

I liderka francuske ultradesničarske stranke Nacionalni front Marin le Pen izjavila je da će reformisati svoju stranku i od nje napraviti novi patriotski pokret.

Kako je rekla, taj pokret će postati najveća opoziciona snaga u Francuskoj i učestvovaće na parlamentarnim izborima. Potpredsednik stranke Florijan Filipo izjavio je da se nova stranka neće zvati Nacionalni front, iako stranka to ime nosi više od četiri decenije, preneo je Rojters.

Partija je veoma poznata u Francuskoj i u svetu, ali glasači je povezuju sa ocem Marin le Pen, Žan-Marijem le Penom, koji je više puta bio osuđivan za podsticanje rasne mržnje, navela je britanska novinska agencija.

Le Penova, međutim, nije govorila o imenu stranke, ali je navela da joj je cilj da dopre do ljudi izvan dometa Nacionalnog fronta i rekonstruiše francusku političku scenu tako što će pomiriti podelu između "patriota" i "globalista".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: