Makron zaboravio "Marseljezu" – u fotelju s "Odom radosti"

Novoizabrani predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se svojim pristalica ispred muzeja Luvr u Parizu uz zvuke himne Evrope.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.05.2017.

07:00

Makron zaboravio
Tanjug

"Večeras nas gleda Evropa, gleda nas ceo svet. Oni očekuju da svuda branimo duh prosvećenosti koji je ugrožen na toliko mesta...Očekuju da donesemo novu nadu, novi humanizam", rekao je on u obraćanju hiljadama pristalica, prenose francuski mediji.

Makron je priznao da je ispred njega "ogroman zadatak", istakavši da će se već sutra s njim uhvatiti u koštac što će podrazumevati, kako je rekao, "moralizovanje javnog života, obnovu ekonomije, jačanje zaštite u svetu koji okružuje Francusku".

"Postigli smo nešto bez presedana i bez premca...Svi su nam govorili da je to nemoguće, ali oni nisu poznavali Francusku", izjavio je Makron, nakon što su ga dočekali zvuci evropske himne "Oda radosti".

Francuzima koji su glasali za odbranu Republike poručio je da je svestan neslaganja u stavovima koja postoje, ali da će ih poštovati i štiti republiku.

"Imam poruku za one koji su glasali za Marin Le Pen. Oni su danas izrazili gnev, zabrinutost, svoja ubeđenja, i ja njih poštujem. Učiniću sve tokom pet narednih godina da više nemaju ni jedan jedini razlog da glasaju za ekstremne opcije", istakao je Makron.

On je poručio da želi jedinstvo francuskog naroda i zemlje.

"Služiću vam ponizno, snažno, u ime našeg slogana: sloboda, jednakost, bratstvo. Služiću vam u odanosti poverenju koje ste mu ukazali. S ljubavlju", poručio je Makron.

On je pozvao pristalice da mu pruže podršku i na predstojećim parlamentarnim izborima, kako bi ostvario većinu.

Njemu se pridružila i vidno uzbuđena supruga Brižit, koja mu je poljubila ruku i mahala okupljenim pristalicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: