"'Non pejper' - neminovna reakcija Srbije"

"Non pejper", podeljen ambasadorima država članica EU,bio je neminovna reakcija Srbije zbog "mlakog" reagovanja međunarodne zajednice na poteze lidera Albanije.

Izvor: B92

Subota, 06.05.2017.

12:51

To je izjavio generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović.

"Ne da je bila neminovna, nego i ako su je mediji nazvali zahtevima, možemo reći i neka budu zahtevi. I opravdani su, i smisleni, i trenutak je u kojem to treba vrlo jasno reći", rekao je Odalović za TV Pink.

On je ukazao da Srbija apsolutno ni sa čim do sada nije doprinela da se situacija u regionu na bilo koji način destabilizuje, niti bilo šta učinila što bi podstaklo izjave koje su se u poslednje vreme čule kada je u pitanju i Srbija i srpski narod i teritorijalni integritet "i neki opšti principi koji su nešto što međunarodna zajednica mora da razume i podrži".

Prema njegovim rečima, "i sastanak koji je održan i jednostavno prenošenje nasih stavova i zahtev da se izjasne, je nešto što je možda i zadnji trenutak". Odalović kaže da su na sastanku formulisane teme na koje međunarodna zajednica mora da pruži odgovor.

"Mi imamo odgovore vrlo jasne, mi se nećemo mešati nigde sem u 'svoje dvorište', sigurno ćemo se mešati kada je u pitanju Kosovo, na način da ne dozvolimo ono što se tamo dešava. Mešaćemo se kada su u pitanju Bujanovac, Preševo i Medveđa to je jednostavno deo teritorije koji apsolutne ne sme ni na koji način da bude ugrožen", dodao je Odalović.

On je, takođe, ocenio da je "ciničan odnos međunarodne zajednice prema brojnim zločinima koji su se desili na našem prostoru", odnosno ćutanje i nabijanje glave u pesak pred zločinima koji su počinili upravo "oni koji su danas promoteri tih velikih reči, ideja i planova".

"Međunarodna zajednica nije spremna da kaže da te terorističke organizacije i te grupe koje su podržavali u jednom trenutku treba skloniti sa političke scene. Oni ih i dalje neguju, održavaju, podržavaju i normalno je da iz toga proističu i ovakve izjave", dodaje je Odalović.

Upitan kakvu reakciju očekuje od međunarodne zajednice, on je rekao da Srbija poziva na zdrav razum, ali postoje neki principi međunarodno prava - to su između ostalog granice, teritorijalna celovitost, integritet, suverenitet.

Odalović kaže da je mogao da bi mogao da razume da se tako ponašaju separatističke i terorističke grupe koje lutaju preko administrativnih linija i granica prelaze naoružane, "ali reakcije na jednu državu koja ima određeni status u međunarodnoj zajednici moraju biti sasvim drugačije".

Prema njegovim rečima, "tamo treba da se ode, da se ode u Tiranu" i da se kaže Ediju Rami šta znači ovo šta oni zagovaraju.

"Evropa mora da shvati da je to nešto što bi vratilo i Evropu nazad. Zato što zapadni Balkan treba da bude deo Evrope, treba da bude deo jedne zajedničke kuće i svi idemo ka tome", rekao je Odalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: