Napet dan u MKD: Eksploziv u Sobranju, Džaferi bez ključa

U zgradi makedonskog Sobranja u utorak popodne je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, potvrđeno je dopisniku B92 u Skoplju.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2017.

19:40

Napet dan u MKD: Eksploziv u Sobranju, Džaferi bez ključa
Foto: Tanjug/AP, arhiva

Oko 17.30 časova šef obezbeđenja Sobranja je prijavio policiji da je u hodniku na prvom spratu pronađena naprava.

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o velikoj plinskoj boci na koju su povezani fitilj i petarda.

Policija radi na rasvetljavanju slučaja, a naprava je deaktivirana.

Ranije je, Talat Džaferi došao u zgradu makedonskog parlamenta, ali nije ušao u kabinet predsednika Sobranja, u kome se nalaze pečati za zvaničnu overu dokumenata.

Džaferi, koji nema ključeve kabineta, zbog toga ne može da pošalje zvanično pismo makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu u kome bi ga obavestio da je u Sobranju obezbeđena parlamentarna većina.

Prema rečima pravnih eksperata, pečati koji se nalaze u kabinetu predsednika parlamenta Trajka Veljanovskog su neophodni da bi pismo Džaferija dobilo formu legalnog, zvaničnog dokumenta.

Poslanik albanske partije DUI u Makedoniji Artan Grubi izjavio je da je Talat Džaferi dobio odgovor generalnog sekretara Sobranja da će se, prema Džaferijevom zahtevu, odrediti pošto odluka o izboru predsednika Sobranja bude objavljena u Službenom glasniku.

Džaferi je putem Arhive uputio zahtev generalnom sekretaru Sobranja da mu stvori uslove da počne da obavlja funkciju predsednika Sobranja.

Istovremeno dok je Džaferi pokušavao da preuzme vlast u Sobranju, poslanici VMRO DPMNE su se okupili u kabinetu predsednika Sobranja, zajedno sa predsedavajućim konstitutivne sednice Trajkom Veljanovskim.

Zgrada makedonskog parlamenta je pod jakim merama bezbednosti, a na parkingu je u stanju pripravnosti i pedesetak pripadnika specijalnih jedinica automatskim oružjem, šlemovima i štitovima. Opširnije - OVDE.

Lider SDSM Zoran Zaev je poručio da posle izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja, treba da usledi izbor nove vlade na čelu sa SDSM.

Pročitajte još:

Protest u Makedoniji: Ivanovu da ostane čvrsta kičma

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: