Gruevski američkom diplomati: Rešenje prevremeni izbori

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je rekao da je najbolji i najbrži način da Makedonija izađe iz krize održavanje prevremenih izbora, zajedno sa opštinskim.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.05.2017.

20:41

Gruevski američkom diplomati: Rešenje prevremeni izbori
Foto: Gettyimages

On je to naveo u razgovoru sa zvaničnikom američkog Stejt dipartmenta Hojt Brajanom Jiem.

Gruevski je na sastanku sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju izrazio zabrinutost zbog nedavnog nasilja u makedonskom parlamentu, ali i zbog "političkog nasilja" koje je partija SDSM počinila onog dana kada su stavili na glasanje izbor za "paralelnog predsednika Parlamenta", saopštila je ta stranka, prenosi MIA.

"Ovo političko nasilje koje izvodi SDSM nad tom institucijom, nad pravilima parlamenta, zakonima i Ustavom izaziva bes, a dodatna provokacija bilo je pevanje albanske himne. To se završilo nezakonitim pokušajem da se izabere predsednik parlamenta, van svih procedura, a onda je skupštinska sednica bila prekinuta, bez šanse da članovi parlamenta nominuju drugog kandidata", navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Kako se ističe, ta stranka je zabrinuta da taj presedan stvara lošu praksu, koja bi mogla i u budućnosti da se koristi.

Američki zvaničnik je kazao da izbor kandidata SDSM-DUI Talata Džaferija za predsednika parlamenta smatra regularnim i pozvao na brzo formiranje nove vlade, protiv čega je VMRO-DPMNE, jer je zabrinuta da će vlada biti zasnovana na takozvanoj "Tiranskoj platformi", koju je usvojilo nekoliko albanskih partija.

"VMRO-DPMNE se ne slaže sa nametanjem Tiranske platforme, koja sadrži mnoge sumnjive i kontroverzne elemente, opasne za buduće funkcionisanje države. Njeno prihvatanje nakon decembarskih izbora mnogi birači vide kao prevaru", navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: