Mediji: Tereza je u drugoj galaksiji; Mejova: Nisam

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da nije u "drugoj galaksiji" kada je reč o pregovorima sa EU o Bregzitu.

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2017.

14:54

Mediji: Tereza je u drugoj galaksiji; Mejova: Nisam
Getty Images

Ona tako odgovara na kritike evropskih zvaničnika koji je optužuju da je suviše zahtevna.

List Sandej tajms (Sunday Times) na naslovnoj strani donosi članak "Mej živi u drugoj galaksiji, kaže Brisel", izveštavajući o sastanku održanom u sredu u Londonu između Tereze Mej, predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea.

Britanska premijerka je prema izveštajima tada rekla da bi želela da razgovara o komercijalnom sporazumu između EU i Velike Britanije pre nego što krene u rešavanje osetljivog pitanja koliko će da košta razvod, redosled koji Evropljani odbijaju.

"Jako je loše prošlo", komentarisao je Junker sastanak s Mejovom u telefonskom razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prema rečima jednog od njegovih pomoćnika koje prenosi Sandej Tajms.

"Ona je u drugoj galaksiji. Na osnovu onoga što se desilo tokom sastanka, nepostizanje sporazuma je verovatnije nego njegovo postizanje", navodno je rekao Junker.

Upitana da reaguje na to u nedeljnoj političkoj emisiji na Bi-Bi-Siju (BBC), Tereza Mej je odgovorila: "Nisam u drugoj galaksiji".

"Međutim, mislim da ti komentari i komentari koje smo videli od evropskih vođa pokazuju da će biti trenutaka kada će ti pregovori biti teški", rekla je ona i ponovila da je bolje nemati nikakav sporazum nego imati "loš sporazum".

Ona je rekla da želi da se uveri da će biti postignut trgovinski sporazum i dogovor o uslovima izlaska Britanije iz EU.

"Zato nam je potrebno i stabilnije vođstvo za vođenje tih pregovora", dodala je Tereza Mej, koja je sazvala prevremene izbore za 8. jun da bi ojačala svoj pregovarački položaj.

Na samitu u Briselu, juče, evropska dvadesetsedmorica je "jednoglasno" usvojila glavne principe kojim će se rukovoditi evropski pregovori, i pokazala jedinstvo naspram Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: