Francuzi u agoniji – ne bi ni za Le Penovu ni za Makrona

Nedelju dana uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, predstavnica krajnje desnice Marin Le Pen nastavlja ofanzivnu kampanju na terenu.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.04.2017.

14:45

Francuzi u agoniji – ne bi ni za Le Penovu ni za Makrona
Tanjug/AP

Sa druge strane, njen rival Emanuel Makron se usmerio na pitanja o vrednostima Francuske.

Le Penova je otišla u iznenadnu posetu zaposlenim u fabrici kojoj preti zatvaranje, najavila savez sa vođom jedne male partije, i posećuje jug zemlje gde će govoriti o ekologiji. Njena kampanja u punoj brzini ima za cilj da proširi svoje glasačko telo i opovrgne ankete koje joj predviđaju poraz 7. maja.

S druge strane, Makron, mladi proevropljanin centra, najavio je posetu Memorijalnom centru holokausta u Parizu, povodom nacionalnog dana sećanja na žrtve deportacije, posle izjava prošle nedelje da nikad ne treba zaboraviti "jednu od najcrnjih strana u istoriji Francuske".

Prema anketama, razlika između dvoje finalista se smanjuje, tako da bi za Makrona glasalo 59 odsto, a za Le Penovu 41 odsto ispitanika. Savez koji su sklopili kandidatkinja Nacionalnog fronta i Nikola Dipon-Enjan, šef male suverenističke partije "Uspravna Francuska" (Debout la France), mogao bi donekle da ojača poziciju Le Penove.

Razdor vlada među Francuzima uoči ovih izbora, od onih umerenih koji su užasnuti na pomisao na pobedu kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, do onih koji se zalažu za apstinenciju besni zbog toga što ih pozivaju da glasaju za predstavnika centra Emanula Makrona, koga preziru.

Prema jednoj anketi, sedam od deset Francuza nezadovoljni su kandidatima koji su ušli u drugi krug izbora.

U prvom krugu četiri kandidata dobila su između 19 i 24 odsto glasova, što do sada nije viđeno u Francuskoj. Pristalice dvojice kandidata koji su ispali iz igre, predstavnik krajnje levice Žan-Lik Melanšon i konzervativac Fransoa Fijon, nezadovoljne su.

Neki od njih su rekli da ne žele da biraju između dva kandidata koja su ostala, i najavljuju apstinenciju, na šta ih drugi pozivaju da budu odgovorni i spreče dolazak predstavnice krajnje desnice na vlast.

Pristalice Melanšona su ljute što ih pozivaju da glasaju za Makrona da bi zaustavili njegovu rivalku, a sam Melašon je odbio da predloži svojim glasačima za koga da glasaju u drugom krugu.

Pristalice Fijona su takođe jako razočarane, posebno zbog činjenice da su rezultatima prvog kruga konzervativci isključeni iz drugog kruga predsedničkih izbora prvi put u 60 godina. Neki od njih kažu da ne mogu da glasaju za Makrona i da će ubaciti beo listić, iako ih brojni prijatelji pozivaju da preuzmu odgovornost da bi sprečili izbor Marin le Pen.

Oko šezdeset nevladinih organizacija uputilo je poziv Francuzima koji nameravaju da apstiniraju u predstojećem drugom krugu, posebno razočaranim pristalicama Fransoa Fijona i predstavnika krajnje levice Žan-Lik Melanšona. Oni su ih pozvale da ne ostanu samo "posmatrači" i da se mobilišu protiv osoba koje se zalažu "za odbacivanje drugog i za okretanje samom sebi".

Iz Brisela je odlazeći socijalistički predsednik Fransoa Oland juče ponovo upozorio na veliki rizik kada bi kandidatkinja krajne desnice došla na čelo države i pozvao Francuze da glasaju za Makrona da je spreče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: