Zamenik Lavrova: Jedna loša reč...

"Ratoborna retorika u kombinaciji s nepromišljenim pokazivanjem mišića" prema Severnoj Koreji dovela do toga da se svet ozbiljno pita da li će biti rata.

Izvor: Beta

Subota, 29.04.2017.

08:58

Zamenik Lavrova: Jedna loša reč...
Thinkstock

To je rekao zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

Gatilov je na sastanku ministara spoljnih poslova članica Saveta bezbednosti UN u Njujorku upozorio da bi "jedna loša reč ili pogrešno protumačen korak" mogli da izazovu "zastrašujuće i žalosne posledice".

On je kazao da Rusija, koja se graniči sa Severnom Korejom, "s oprezom" posmatra razvoj situacije u tom regionu i osuđuje nuklearne i raketne probe Pjongjanga.

Gatilov je dodao da Severna Koreja verovatno neće odustati od izrade nuklearnog oružja sve dok primećuje direktnu pretnju za sopstvenu bezbednost i da "sankcije i pritisak na Pjongjang" neće rešiti problem.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson prethodno je na istom sastanku, posvećenom situaciji u Severnoj Koreji, zatražio uvođenje novih sankcija toj zemlji, i rekao da bi bilo "katastrofalno" ukoliko se ne deluje protiv njenog nuklearnog programa.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres osudio je danas oglušivanje Severne Koreje o zahteve Saveta bezbednosti UN da obustavi svoj nuklearni i raketni program i rekao da snimci sa satelita ukazuju da je ta zemlja "u stanju pripravnosti da izvede dodatne nuklearne testove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: