SAD, EU, OEBS, NATO:Kazniti odgovorne za napad na Sobranje

SAD, Evropska unija, OEBS i NATO najoštrije su osudili organizovani napad na makedonsku skupštinu.

Izvor: Beta

Subota, 29.04.2017.

12:12

SAD, EU, OEBS, NATO:Kazniti odgovorne za napad na Sobranje
Tanjug/AP

Oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspele da ga spreče niti su obezbedile neophodnu sigurnost članovima parlamenta i novinarima koji su bili prisutni.

"Napad na državnu instituciju koja je srž demokratije predstavlja napad na samu demokratiju. Očekujemo da će ti zločini biti brzo istraženi a organizatori i počinioci napada izvedeni pred pravdu kao i da će sudovi nezavisno delovati. Takođe očekujemo da će državne institucije brzo izvući nužne posledice i preduzeti odgovarajuće akcije", navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora SAD i šefova Delegacije EU, Kancelarije za vezu NATO i Misije OEBS u Skoplju.

U zajedničkom saopštenju koje je danas objavila američka ambasada, ambasadori pozivaju sve aktere da se ponašaju odgovorno i da doprinose mirnom demokratskom procesu kojem mora biti omogućeno da ide svojim tokom a sve građane pozvali su na uzdržanost, da izbegavaju provokacije i ostanu mirni jer nasilje nije način da zemlja i njeno društvo idu napred.

U saopštenju se navodi da je sastanak šefova diplomatskih misija SAD, EU, NATO i OEBS održan u Skoplju 28. aprila, kako bi razmotrili veoma ozbiljne incidente koji su se dan ranije dogodili u makedonskom parlamentu i bezbednosnu situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: