"Nesređena EU – nacionalizam raste i onda tome nema kraja"

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da su dešavanja u Makedoniji posledica toga što je ta zemlja "blokirana" na putu integracija u EU.

Izvor: B92

Subota, 29.04.2017.

09:11

On je istakao i da je moguće da se kriza prelije i na region.

"Ispoljava se posledica onoga što je davno trebalo uraditi - otvaranje puta Makedoniji ka Evropskoj uniji. Ona je prva od zemalja u regionu postala kandidat, ali je blokirana od Grčke zbog imena. EU je mogla da izvrši pritisak na Grčku. Tada ne bi došlo do ovoga, jer bi Makedonija bila stabilnija na evropskom putu. U tom slučaju bi unutrašnja situacija bila daleko povoljnija", kao je Popov agenciji Beta.

On je kazao da je "zaglavljenost" Makedonije u evrointegracijama dovela do oživljavanja "nacionalnog romantizma" što je, prema njegovoj oceni, dovelo do unutrašnjih sukoba nacionalne i građanske struje.

"To je u toj meri kulminiralo da je dovoljan bio i taj makedonsko-makedonski spor, a kamo li što se u međuvremenu pojavio albanski faktor... Sada postoji opasnost da u Makedoniji dođe i do podela po etničkoj liniji", rekao je Popov.

On je dodao da je nijedna politička opcija u Makedoniji trenutno ne garantuje stabilnost.

Popov je rekao da nestabilnost preti da se prelije i na region i da mnogo toga u ovoj situaciji podseća na 1990-e godine. On je dodao da se u nesređenoj situaciji u EU javljaju ideje o potrebi nacionalnog ujedinjenja i da čak određeni teoretičari govore o potrebi nacionalno čistih država, što političari u regionu zloupotrebljavaju.

"Milorad Dodik sa najavama izlaska Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, Hrvatska sa zahtevom trećeg entiteta, Edi Rama ako nema Evrope, onda će biti ujedinjenja sa Kosovom, to vodi otvaranju kompletnog albanskog pitanja i onda tome nema kraja i može dovesti do opšteg plana u regionu. Imamo u Srbiji i Hrvatskoj pokušaje istorijskog revizionizma", rekao je Popov.

On je dodao da nijedna zemlja u regionu nije potpuno stabilna sa jakom demokratijom.

"Kod nas imate proteste, u Hrvatskoj pitanje hoće li se vlada održati ili pasti. U Crnoj Gori unutrašnja sporenja. Imamo ceo region i svaku zemlju pojedinačno nestabilnu, jer se međusobni odnosi zloupotrebljavaju za unutrašnjo-političke svrhe. I to onda samo diže krizu na viši nivo", rekao je Popov.

On je ocenio da osim upozorenja evropski predstavnici nisu ponudili rešenja za problem i da se Evropa Balkanom bavi tek kada on uđe u problem.

"Međunarodni faktor treba da se pojavi ovde kao neko ko bi ponudio rešenja", rekao je Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: