Kurc poručuje Berlinu: Jednom ste već pogrešili

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, čiji zahtev za prekidanjem turskog puta ka EU nije uslišen, poručuje Nemačkoj da je već sledila pogrešnu strategiju.

Izvor: B92

Subota, 29.04.2017.

10:02

Kurc poručuje Berlinu: Jednom ste već pogrešili
Tanjug

Kurc je pojasnio da je zvanični Berlin pogrešno postupio u izbegličkoj krizi.

On je rekao i da Nemačka ne treba da insistira na pristupnoj fikciji iako se situacija po pitanju vladavine prava, demokratije i ljudskih prava u turskoj državi stalno pogoršava.

Austrijski ministar spoljnih poslova je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", izrazio nadu da će pristupni pregovori sa Turskom još ove godine biti prekinuti, dodajući da od referenduma raste broj onih članica EU koje traže promenu stava Unije prema Ankari.

"Pozitivno je što postoji jasno kretanje u pravom pravcu, a to je da se ne gleda dalje skrštenih ruku šta se dešava u Turskoj, već da se na to reaguje. Sve više članica, ali i poslanika u Evropskom parlamentu kaže da EU ne sme gledati po strani. Turska se sve više udaljava od ljudskih prava, vladavine prava i demokratije. Potrebna je reakcija EU na to", podvlači Kurc.

Rekao je da se ne radi o želji za sankcijama, već da se jasno kaže da pristupanje EU pod tim okolnostima nije opcija.

"Potreban nam je kanal za razgovore sa Turskom, saradnja u oblastima u kojima to ima smisla, ali to je moguće samo u obliku sporazuma o susedstvu. U suprotnom ćemo postati neverodostojni za ostatak sveta", upozorio je šef austrijske diplomatije.

Prema njegovom mišljenju, ako se razvoj nastavi u Turskoj, kakav je bio u proteklih šest meseci, pitanje je vremena do kada će cela Unija na to imati jasan stav.

"Treba samokritički priznati da je strategija bila pogrešna. Nemačka je već jednom, u izbegličkoj krizi, insistirala na pogrešnoj strategiji. Nemački ministar Gabrijel bi zbog toga trebalo, prilikom sledećeg važnog postavljanja smernica po Evropu, odustati od fikcije pristupa", poručuje Kurc.

On ističe da se fikcijom pristupa Turske EU nikome ne čini dobro.

"Poželeo bih da se Turska razvija pozitivno, ali to nije slučaj. Biće daljih tenzija. Za pojedine crvena linija će biti prekoračena tek uvođenjem smrtne kazne. Za mene je crvena linija već mnogo pre pređena, kada su, na primer, zastrašivani novinari ili zatvarani opozicionari", zaključio je Kurc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: