"Srbija između čekića i nakovnja, to nam je teg na nozi"

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je posle odluke Crne Gore da uđe u NATO, vojna neutralnost Srbije stavljena pod znak pitanja.

Izvor: Beta

Subota, 29.04.2017.

11:12

On je rekao i da je neophodno otvaranje debate o tome koji je maksimum saradnje s tim savezom čije će članice okruživati Srbiju, jer će u suprotnom Srbija gubiti relevantnost i kredibilitet među zemljama u regionu.

Radić je za Betu rekao da da je Rezolucija Skupštine Srbije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije iz decembra 2007. godine u kojoj je navedena vojna neutralnost, bila "dnevno-politička improvizacija koja je bila proizvod specifičnog pogleda tadašnjh vlasti na stanje u regionu".

"Međutim, vremenom je postala neka vrsta tega na nozi srpske spoljne i bezbednosne politici jer je stvoren na bazi tog koncepta jedan sistem vrednosti koji je neodrživ. Mi smo u okruženju NATO i ozbiljno je pitanje odgovornost Srbije za narod u celini - jer će Crna Gora biti članica NATO, BiH u kojoj je RS koja je isto na putu ka NATO. U takvoj situaciji, pokušaj da se zarad političkih poena izbegne vruća, visokorizična tema odnosa sa NATO može da se prepozna kao mehanizam koji nanosi štetu jer gubimo relevantnost u regionu jer zemlje koje jesu u NATO stvaraju poprečne veze koje Srbija ne može", objasnio je on.

Radić je naveo da se Srbija našla između čekića i nakovnja, "unutar složenih odnosa Zapada i Rusije i da u ovom trenutku doslovno, služi za dnevno-političke igre".

"Sve to stvara nezdravu atmosferu koja bi se prekinula otvorenim dijalogom o tome koji je maksimum saradnje Srbije sa NATO - da li je to zaista učešće u Partnerstvu za mir. Ponašamo se kao najbolji saveznici NATO - učestvujemo u mirovnim misijama u jedinicama u sastavu jedinica NATO, a da pritom ne pričamo o NATO, jer ako pomenete to onda je taj plaćenik i NATO lobista. Moramo da imamo ozbiljnu javnu raspravu da li možemo ostati vojno neutralna zemlja jer se distanciramo od Srba u okolnim državama", ocenio je Radić.

On je naveo da je Bugarska imala niži nivo podrške NATO nego Srbija koja je bombardovana, ali da su se bugarski političari borili da potrebu približavanja NATO objasne građanima.

"Kod nas je oportunizam u središtu politike, političari samo osluškuju stav javnog mnjenja, a ne pokušavaju da na njega utiču. Aktuelna vlast je izabrala mehanizam prikrivenih poteza - s jedne strane gradi odnose prema NATO, a sa druge stranemedijski afirmiše saradnju sa Rusijom.Tako da javno mnjenje gleda ka Istoku i ne kažnjava favorite zbog saradnje sa NATO, a sa druge strane smo faktički na putu ka NATO", kazao je Radić i dodao da je ceo region u NATO i "da ne možemo spoljnu i bezbednosnu politiku da gradimo na osnovu emocija".

Vojna neutralnost je prepreka na putu ka EU, ocenjuje on i dodaje da je ulazak u NATO nikad izrečeni zahtev.

"Ne postoji kao formalni uslov ali nema zemlje u tranziciji koja je ušla u EU a da prethodno nije ušla u NATO. Relaksirajući stav Zapada prema toj temi upravo ukazuje da su oni prilično ubeđeni da je Srbija rešila da bude deo Evrope. U regionu ste u kojem su svi ratovali jedni sa drugima, pa morate da prihvatite i ono što predstavlja zajedničku politiku na odbrambenom planu. Tu ne može da se koristi zamena teza i da se insistira na potencijalnim 'evropskim snagama' jer one ne postoje jer su faktički sačinjene od snaga članica NATO", rekao je Radić.

On kao argument u prilog svojoj tezi navodi i to da se, u akcionom planu Crne Gore za pristupanje NATO, veliki deo konkretnih odrednica koje je NATO postavio odnose na približavanje Evropskoj uniji.

"Onda dođite do našeg individualnog Akcionog plana za Partnerstvo za mir na koji se mnogi pozivaju, a koji kao da nisu pročitali, jer u njemu vidite čvrstu spregu između NATO i EU u zahetvima koji se postavljaju", rekao je Radić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: