Mladenovac: SNS bi bistu Kiki Damnjanović,opozicija protiv

Vladajuća većina u Skupštini opštine Mladenovac predvođena odbornicima SNS donela je odluku da se u Mladenovcu postavi bista Božidarki Kiki Damnjanović.

Izvor: B92

Subota, 29.04.2017.

16:31

Mladenovac: SNS bi bistu Kiki Damnjanović,opozicija protiv
screenshot/YouTube

Odluku o postavljanju biste narodnom heroju i nosiocu Partizanske spomenice 1941. godine saopštila je Odbornička grupa SNS u Skupštini Mladenovca.

Kako je navedeno, takvoj odluci protivila se opozicija.

“Nepodržavajući inicijativu Udruženja boraca NOR-a, njihovih potomaka i poštovalaca, odbornici pokreta "Beli - Samo jako" i DS na čelu sa bivšim predsednikom opštine Mladenovac Dejanom Čokićem, uzeli su sebi za pravo da arbitriraju o istorijskim pitanjima i poslali jasnu poruku da zbog političkog kalkulisanja ne čuvaju istorijske vrednosti, ne poštuju antifašističku tradiciju i borbu za slobodu”, navodi se u saopštenju.

Uprkos tome što je inicijativa o postavljenju biste Božidarki Damnjanović Kiki potekla pre skoro 10 godina, voljom Dejana Čokića i njegove porodice ova ideja nikada nije realizovana, ukazali su mladenovački naprednjaci.

Zbog lične netrpeljivosti jednog čoveka, čiji stav su danas podržali i pripadnici pokreta "Beli - Samo jako", godinama je omalovažavana antifašistička borba za oslobođenje našeg naroda u Drugom svetskom ratu.

"Ovo previše i ne čudi, imajući u vidu da se u vreme mandata Dejana Čokića nisu obeležavani praznici koji slave antifašističku borbu i sećanje na streljane rodoljube. Proteklih godina odlukama vladajuće DS, koja je punopravni član Socijalističke internacionale, svetske organizacije radničkih, socijalističkih i socijaldemokratskih partija građanske levice, sa mladenovačkih ulica i ustanova brisane su table sa imenima antifašističkih boraca, od Save Kovačevića do Dušana Đurđevića- Džudže, kojeg će pamtiti mnoge generacije potekle iz osnovne škole koja je nosila njegovo ime", ukazano je saopštenju.

Takođe, Odbornička grupa SNS navodi da za takve odluke nikada nisu i sigurno neće imati podršku građana Mladenovca.

Izglasavnjem odluke o postavljanju biste mladenovačkoj heroini Drugog svetskog rata Odbornička grupa SNS ne želi da stvara nove podele već da istakne velike istorijske vrednosti koje se ne smeju zaboraviti.

"Odavanjem počasti ženi koja se hrabro i časno borila protiv fašističke okupacije, kojom bi se ponosio svaki evropski narod, prihvatamo i negujemo civilizacijske tekovine borbe protiv fašizma, sa željom da stavimo tačku na sve sukobe iz prošlosti i na stalne podele u srpskom narodu.

Odbornici pokreta Beli - Samo jako i DS, uzeli su sebi za pravo da budu sudije istorije, na šta, duboko verujemo, nemaju pravo", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: