"Narode, reaguj, radi se o uzurpaciji vlasti"

Dok HDZ vodi pregovore o preslaganju parlamentarne većine, smenjeni ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić iz Mosta kaže da narod treba da reaguje.

Izvor: Beta

Petak, 28.04.2017.

20:10

Getty Images

On je istakao da se radi o uzurpaciji vlasti.

"Želim da naglasim da se Republika Hrvatska nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i da narod više nego ikad treba odmah da reaguje, jer se radi o svojevrsnoj uzurpaciji vlasti", rekao je Orepić novinarima u Zagrebu.

Hrvatsku potresa politička kriza pošto je premijer i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković u četvrtak iznenada smenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opoziciona Socijaldemokratska partija.

"Most ne ruši Vladu, već gospodin Plenković ruši politički ambijent u kojem su se stvorili uslovi da se odgovornost lokalizuje na konkretna imena i prezimena, kad je u pitanju stanje u Agrokoru", ocenio je Orepić.

On je rekao da Plenkovićev potez "nema veze sa zaštitom Marića (koji je u Vladu došao s mesta izvršnog diretora u Agrokoru), nego drugih političkih aktera, koji su kreatori ove političke situacije".

U tom kontekstu on je pomenuo ministarku privrede Martinu Dalić, koja je 2010. bila ministarka finansija.

"U Vladi imamo i one koji su obavljali dužnost ministara finansija i kada je Agrokor vrlo dobro rastao. Mislim da je gospođa Dalić dobro upućena u odnos države i Agrokora u tom periodu. Mislim da ovaj politički manevar gospodina Plenkovića zaštita nje i njenih političkih mentora koji su očito isti politički mentori i gospodinu Plenkoviću", zaključio je Orepić.

Izjavu za novinare Orepić je dao u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova i poručio da ne postoji dilema o tome je li on i dalje ministar, odnosno da će o tome odlučiti parlamentarne većina, uprkos tome što premijer tvrdi da su ministri razrešeni.

S druge strane, sa veb-stranica Vlade jutros su uklonjene biografije i fotografije trojice smenjenih ministara, te se njihova imena više ne navode među članovima Vlade.

Trojica Mostovih ministara - unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, pravde Ante Šprlje i životne sredine i energetike Slaven Dobrović - glasali su u četvrtak na sednici Vlade protiv predloga da Vlada odbije zahtev opozicije za pokretanje poverenja Zdravku Mariću. Četvrti ministar iz Mosta, Ivan Kovačić nije bio na sednici Vlade, ali je kasije izjavio novinarima rekao da podržava stav Mostovih ministara.

Opoziciona Socijaldemokratska partija predložila je pokretanje pitanja poverenja u Saboru ministru finansija Zdravku Mariću zbog njegove uloge u posrnulom koncernu Agrokor. Opozicija tvrdi da on ne može da obavlja tu funkciju s obzirom na to da je pre dolaska u Vladu bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala u Agrokoru, a povezuju ga i sa navodnim spornim povlašćenim državnim kreditima koncernu.

Premijer i lider HDZ Andrej Plenković odbacio je optužbe protiv Marića i rekao da Vlade ima parlamentarnu većinu i bez Mosta. On, međutim, nije želeo da otkrije ko čini tu većinu. Posle sastanka vrha HDZ, Plenković je rekao ima jedinstvenu podršku članova Predsedništva HDZ i Vlade i dodao da su spremni za izbore ako u sledećim danima ne dođe do parlamentrane većine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u septembru prošle godine HDZ je s koalicionim partnerima osvojio 61 od ukupno 151 poslaničkog mesta u Saboru. U međuvremenu je došlo do nekih promena u poslaničkim klubovima, pa je upitno na koliko svojih poslanika premijer može da računa. Taj broj se kreće od 56 do 58 poslanika, bez koalicionih partnera.

Za Vladu je potrebna podrška najmanje 76 poslanika, a u medijima se ocenjuje da bi Plenković uz pomoć nekoliko manjih stranaka i predstavnika manjina mogao da obezbedi krhku većinu, ali je neizvesno koliko će takva vlada trajati.

Pominje se i mogućnost da se Hrvatska posle lokalnih izbora krajem maja suoči i s novim parlamentarnim izborima.

Plenković je na premijersko mesto došao posle Tihomira Oreškovića koji je, kao nestranački kandidat, od početka 2016. vodio vladu HDZ i Mosta.

Zbog nesuglasica koalicionih partnera i afere bivšeg predsednikai HDZ Tomislava Karamarka, HDZ je srušio sopstvenu vladu posle svega pet meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: