"Pouka Zapadu – osveta jer nije promenjen pristup regionu"

Pouka koju bi Zapad trebalo da izvuče iz haosa u Makedoniji – osveta za propuštanje trenutka za promenu pristupa jugoistočnoj Evropi.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

19:32

Thinkstock

To je rekao Dušan Reljić, šef briselskog biroa Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP).

U izjavi za Betu Reljić je dodao da "Zapad, međutim, još može da preokrene situaciju time što će pružiti snažne finansijske i ekonomske podsticaje regionu i na osnovu toga ponovo steći mogućnost da zahteva političku poslušnost regionalnih vođa".

Prema Reljićevim rečima, područje bivše Jugoslavije, sa izuzetkom Slovenije "već deceniju privredno tavori što znači da se produbljuju siromaštvo, nejednakost i besperspektivnost, posebno za mlade ljude" što su "suštinski uzroci političke nestabilnosti".

"Tu nema razlike u odnosu na prilike u zemljama EU kao što upečatljivo pokazuje uspon Nacionalnog fronta u Francuskoj: demokratija i pravna država su ugroženi ukoliko opadaju životni standard i uverenje da će biti bolje u budućnosti", dodao je Reljić. On je rekao da je region "politički, ekonomski, finansijski i na svaki drugi način zavistan od EU" i da je "manjak u robnoj trgovini sa EU dostigao sto milijardi evra u razdoblju od protekle decenije što je bitno više nego što su iznosile strane investicije i pomoć za razvoj".

EU bi, prema Reljićevim rečima, "trebalo da nadoknadi makar deo tog odliva uključivanjem regiona u fondove EU za strukturni razvoj, strateške investicije kao i mehanizme za očuvanje finansijske stabilnosti i da načelno region uključi u što više područja integracije unutar EU", dodao je on.

"Inače će se nastaviti ekonomske i društveno siromašenje u regionu, a vlasti u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i drugde još više će da pribegavaju populizmu i nacionalizmu kako bi opstale. Produbljivaće se podele u društvu – na pimer u Crnoj gori oko pristupanja Severnoatlantskom paktu – koje mogu da proizvodu i nasilne sukobe – kao noćas u Skoplju – i, u konačnom ishodu, da jačaju vlast koja pribegava prinudi i sili", rekao je Reljić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: