Moskva: Opozicija uz SAD i EU hoće nasilno da uzme vlast

Moskva je optužila makedonsku opoziciju za pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti u zemlji, uz podršku EU i SAD.

Izvor: Beta

Petak, 28.04.2017.

13:57

Moskva: Opozicija uz SAD i EU hoće nasilno da uzme vlast
Thinkstock

"Opozicija, koja je izgubila na parlamentarnim izborima, faktički je pokušala 27. aprila da nasilno preuzme vlast u zemlji, birajući predsednika parlamenta uz grubo kršenje procedura", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da su predstavnici EU, ambasadori niza evropskih zemalja, kao i SAD "odmah pozdravili 'novog predsednika' parlamenta".

"Takva munjevita koordinisana reakcija nesumnjivo svedoči da je ono što se dogodilo ranije planirano, uz prećutno odobravanje 'spoljnih kuratora' makedonske opozicije. To ponovo potvrđuje tezu da je glavni uzrok sadašnje političke krize u Makedoniji najgrublje mešanje u unutrašnje stvari ove zemlje", navodi se u saopštenju.

U saopštenju ruskog MSP dodaje se da se vrši "beskrupulozna manipulacija voljom građana sa ciljem da se ukloni legitimna vlada".

Dalji razvoj događaja po ovom scenariju, kao i pokušaji da se zemlja promeni na osnovu takozvane tiranske platforme preti daljim povećanjem napetosti, i klizanjem situacije prema konfliktu, uključujući i na međunacionalnoj osnovi, navodi se u saopštenju.

Rusko MSP saopštava da u nastaloj situaciji adekvatno rešenje može da bude nađeno samo unutar makedonskog dijaloga, u pravnim okvirima i poziva da se obustavi svaki pritisak spolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: