Drama se nastavlja – ministar policije podnosi ostavku

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhiju najavio je da će se iz moralnih razloga povući s te funkcije.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

13:37

Drama se nastavlja – ministar policije podnosi ostavku
screenshot

Na konferenciji za novinare on je izrazio žaljenje zbog nereda u Sobranju i istakao da pojedine strukture u ministarstvu nisu obavile svoj deo posla.

Nuhiju je rekao da će odobrenje da podnese ostavku zatražiti od lidera svoje partije - DUI Alija Ahmetija i da će obezbediti uslove za miran transfer vlasti.

Nuhiju je osudio sinoćne nemire u Sobranju i istakao de deo struktura MUP nije obavio posao i da će za to morati da snose odgovornost.

Posebno je ukazao da se to odnosi na direktora Biroa za javnu bezbednost Mitka Čavkova (kadar VMRO DPMNE), koji je nadležan za uniformisane policajce i koji je rukovodio Operativnim štabom MUP.

Tokom upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije sinoć bilo je vidljivo da se deo policajaca prema njima odnosi sa simpatijama, a nasilni demonstranti su propuštani i u deo zgrade u kom su se nalazili poslanici SDSM i albanskih stranaka.

Prema rečima Nuhijua, Čavkov ga je dugo nakon početka nereda izbegavao i do 20.00 sati nije bio dostupan.

Operativni štab, na čije je čelo bio postavljen Čavkov, trebalo je da bude spreman da se izbori sa svim mogućim scenarijima, ali je Čavkov bio nedostupan tokom dešavanja u Sobranju, rekao je Nuhiju.

"Želim da istaknem da je, nažalost, očigledno da u strukturama MUP politički uticaj ima veliku ulogu. Deo zaposlenih umesto da poštuje zakone i izvršava obaveze postupa po naredbama političkih centara", rekao je ministar policije Makedonije.

Nuhiju je dodao da to mora da bude kažnjeno i istakao da je uključena unutrašnja kontrola i da će biti tražena odgovornost svih koji nisu postupili po zakonu, uključujući i sve iz Operativnog štaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: