"Naši ministri će otići, premijer da dokaže da ima većinu"

Predsednik Mosta i Sabora Hrvatske Božo Petrov kaže da njegova stranka više nije deo vlade i da će četvoro ministara iz Mosta podneti ostavke.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

13:03

Tanjug

"Mi nismo više deo vlade i ovim potezom pokazujemo da nam nije stalo do fotelja. Sprečavamo ustavnu krizu koju je izazvao (premijer) Andrej Plenković", rekao je Petrov novinarima u Zagrebu.

On se obratio medijima nedugo pošto se pojavila nezvanična informacija da je Vlada na telefonskoj sednici užeg kabineta smenila sve državne sekretare iz Mosta, njih desetak, kao i ministra Ivana Kovačića, koji u četvrtak nije bio na vladinoj sednici kada je premijer smenio trojicu njegovih kolega iz Mosta.

Prethodno su u izjavi novinarima predstavnici Mosta najavljivali da će njihovi ministri odstupiti tek kada im se izglasa nepoverenje u Saboru, uprkos tome što je premijer rekao da je njihova funkcija prestala njegovom odlukom o razrešenju. Petrov je najavio da će se u Saboru u sredu, 3. maja raspravljati o zahtevu opozicije za smenu ministra finansija Zdravka Marića, a da će tek posle toga u dnevni red uvrstiti zahtev za smenu predsednika Sabora ukoliko takav zahtev dođe.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) s druge strane, prikuplja potpise poslanika za smenu Petrova i okupljanje nove parlamentrane većine.

Mediji spekulišu da je plan HDZ da se to dogodi pre nego što u parlamentu dođe do glasanja o Mariću.

Hrvatsku potresa politička kriza pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković u četvrtak iznenada smenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opoziciona Socijaldemokratska partija.

SDP je predložila pokretanje pitanja poverenja u Saboru ministru finansija, koji je u Vladu došao s pozicije izvršnog direktora u Agrokoru.

Opozicija tvrdi da on ne može da obavlja tu funkciju s obzirom na ulogu u Agrokoru, a, među ostalim, ga povezuju i sa navodnim spornim povlašćenim državnim kreditima posrnulom koncernu.

Premijer i lider HDZ Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je HDZ spreman za izbore ako u sledećim danima ne bude formirana parlamentrana većina.

Vlada HDZ i Mosta trajala je svega šest meseci i bila je opterećena trzavicama, ali su se odnosi zaoštrili uoči lokalnih izbora koji se održavaju krajem maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: