Za svetske medije Makedonija ipak periferna priča

Haos u makedonskom parlamentu, razbijene glave poslanika i rizik od veće krize na Balkanu, za svetske medije su periferna vest.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

11:15

Za svetske medije Makedonija ipak periferna priča
Foto: Tanjug, AP

Najveći internet-portali na engleskom jeziku su ovog jutra fokusirani na drugo žarište - severnokorejsko - odnosno na poruke iz Pjongjanga, Vašingtona i Pekinga.

Tako BBC u svojoj rubrici "vesti" nerede u Makedoniji smešta u "ostalo oko sveta", dok se "Gardijanu" tekst "Demonstranti uleteli u parlament i napali poslanike" nalazi u nosećem bloku, ali među "malim naslovima".

Agencija AP je među udarnim vestima na svom nalogu na Tviteru postavila reakciju Evropske unije na situaciju u Skoplju u kojoj se navodi da je "nasilje usred političke krize u Makedoniji neprihvatljivo".

U tekstu od nekoliko pasusa navodi se kratka izjava visoke predstavnice EU Federike Mogerini, koja je rekla da je "nasilje neprihvatljivo, naročito ako do njega dolazi u domu demokratije".

Američka kuća CNN vest o Makedoniji objavljuje na unutrašnjim stranama sajta, uz naslov "Besni demonstranti uleteli u makedonski parlament".

Briselski portal "Politiko" se incidentima u Skoplju bavio protekle večeri, a svoj izveštaj je kao prvi po redu uvrstio u jutarnju rubriku u kojoj donosi pregled najvažnijih događaja uz ocenu "Haos u Makedoniji".

Ipak, u središtu pažnje su Španija, obračun Orbana i Sorosa, kampanja Džeremija Korbina i pretnje lidera Čečenije listu koji je objavio priču o tajnim zatvorima u kojima se muče homoseksualci.

I "Njujork tajms" Makedoniju smešta u "jutarnji brifing", uz jučerašnje izjave Angele Merkel i Marin le Pen. Na naslovnoj strani se vest o upadu u Sobranje može naći u rubrici "vesti iz sveta".

U regionu je situacija nešto drugačija.

U Hrvatskoj je glavna priča, očekivano, (ne)stabilnost tamošnje vlade, dok je Makedonija "broj dva". Najposećeniji portali u BiH Kliks.ba i Avaz drugačije gledaju na situaciju u Skoplju - Avaz donosi analizu pod naslovom "Crni oblaci se opet nadvijaju nad regijom" kao i vest o tome da je "pripadnik ustaškog pokreta učestvovao u napadu u parlament", dok Kliks nema Makedoniju među nosećim člancima.

Slovenačko "Delo" smešta priču o povređenima u Skoplju na glavnu poziciju, dok podgoričke "Vijesti" priču o "jutru posle" u Skoplju drži na poziciji tri, iza centralnih tema u Crnoj Gori - skupštine, NATO i protesta DF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: