Đukanović: 1999. hteli da nas uvuku, bili smo mudri...

Crna Gora je nepovratno na putu evropskog kvaliteta života i svedočanstvo toga je ono što će se dogoditi na Cetinju, poručio je bivši premijer Milo Đukanović.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.04.2017.

09:42

Đukanović: 1999. hteli da nas uvuku, bili smo mudri...
Foto: GettyImages

Skupština Crne Gore danas će na Cetinju odlučivati o potvrđivanju članstva te države u NATO-u. Izvesno je da će za potvrđivanje ove odluke glasati 46 poslanika, od ukupno 81, s obzirom na to da opozicija bojkotuje rad parlamenta od vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 16. oktobra prošle godine.

Za potvrđivanje odluke potrebna je prosta većina.

"Mi ne pristupamo NATO da bismo ratovali, nego suprotno. Kada su pokušavali da nas uvuku u rat sa čitavim svetom, kao 1999. godine, mi smo bili mudri i kazali da to nije naš rat i da se radi o privatnom ratu, radi očuvanja pozicija političkih struktura u Beogradu. Mi smo se suprotstavili takvom zlokobnom interesu. Rat nije naš interes. Mi želimo da usvajamo evropski sistem vrednosti, a evropske države čine okosnicu NATO", rekao je Đukanović.

Govoreći na tribini uoči izbora u Herceg Novom i današnjeg zasedanja parlamenta na Cetinju, Đukanović je govorio i o činjenici da se Crna Gora veoma stabilno i dinamično kreće prema svom cilju.

"Možemo biti zadovoljni, jer smo jasno pokazali da ova generacija koja živi u Crnoj Gori ima jasnu viziju, a to je da preuzmemo kormilo naše budućnosti u naše ruke. To smo uradili vraćajući državnost Crnoj Gori, ali to samo po sebi nije dovoljno. Mi smo želeli nezavisnost da bismo usmerili pramac našeg broda ka evropskom cilju", rekao je.

Đukanović kaže da je Crna Gora napravila dovoljno dug korak da danas sa sigurnošću može da se kaže da se Crna Gora ne može vraćati natrag.

"Crna Gora je nepovratno na putu evropskog kvaliteta života i svedočanstvo toga je ono što će se dogoditi na Cetinju kada će Skupština izglasati pristupanje Crne Gore NATO savezu", naveo je bivši premijer, preneli su podgorički mediji.

Govoreći o crnogorskoj opoziciji, koja zahteva da se odluka o priključenju NATO donese na referendumu, delom će, kako je najavljeno, danas protestovati na Cetinju, Đukanović je posebno podsetio da je o Demokratskom frontu, kako je rekao, gotovo sve rečeno u kampanji uoči parlamentarnih izbora.

"Oni su izdali crnogorske interese. Nije bilo prljavije, podlije, beskrupuloznije izdaje u ukupnoj istoriji Crne Gore, od ove. Što je najgore, oni su se time ponosili. Ranije su se izdajnici skrivali, znali da ostavljaju prljavi pečat svom potomstvu kojeg će se teško oslobađati. Ovi su hrlili u Moskvu, slikali se pred kamerama sa ljudima koji su nam kao ruski zvaničnici poručivali da ako Crna Gora ode putem zapadnih integracija da će biti destabilizovana i upropašćena", kazao je Đukanović.

Istakao je da su pripremali teroristički napad, bratoubilački rat i zato je to, kako je rekao, najpodlija, najgora, najprizemnija izdaja koju je nekad neko poslušao da napravi na štetu interesa CG.

On se osvrnuo i na ostatak opozicije pitajući se gde je danas SDP.

"Setimo se Krivokapićeve izjave uoči nikšićkih izbora 2013. kad je kazao da je Pozitivna osedlani konj DF-a, a moje pitanje je - ko danas sedla SDP? Kome danas ona služi? Četničkim vojvodama u CG koji ne žele da CG bude uopšte", rekao je predsednik DPS-a.

Đukanović je podsetio da su ovih dana viđene fotografije velikih Crnogoraca iz SDP sa kokardama na glavi.

"Je li to simbol SDP-a i politika kojoj treba pokloniti poverenje? U ovakvoj konkurenciji, ni u Herceg Novom ni u Crnoj Gori ni nemamo ozbiljnu alternativu. Ova politika je napravila ozbiljan napredak u razvoju naše države i ona će nastaviti da je razvija", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: