Železnjak: Zapad odgovoran, sprečiti raspadanje Makedonije

Poslanik ruske Državne dume Sergej Železnjak ocenio je da protesti u Makedoniji pokazuju štetnost politike protekcionizma, mentorstva i grubog mešanja.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

07:53

Železnjak: Zapad odgovoran, sprečiti raspadanje Makedonije
Foto: Tanjug/AP

Železnjak tvrdi da takvu politiku sprovode SAD, NATO i EU u ovom regionu, prenosi Sputnjik.

"Postavljanjem svojih štićenika, nametanjem tzv. 'tiranske platforme' i drugih potpuno stranih elemenata projekta 'velike Albanije' narodu Makedonije SAD, NATO i EU neodgovorno otvaraju Pandorinu kutiju", upozorio je Železnjak, koji je zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije i član Odbora za spoljne poslove Državne dume.

On tvrdi da su upravo te zapadne sile odgovorne za nasilje u kojem stradaju "njihovi sopstveni sateliti i protivnici", a talac ovih provokativnih geopolitičkih projekata postaje narod Makedonije, suverenitet i teritorijalni integritet makedonske države.

"U ovoj situaciji uvođenje vanrednog stanja u zemlji legalno izabranog predsednika Makedonije Đorđa Ivanova predstavlja iznuđenu i neophodnu meru da se zaustavi dalja eskalacija nasilja, spreči pretnja od raspada Makedonije i zaštite nacionalni interesi Makedonaca", zaključio je Železnjak.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da su evakuisani preostali poslanici tamošnjeg parlamenta.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja se nalazi više od 50.000 ljudi, a njima će se tokom noći priključiti i građani iz više makedonskih gradova.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

U proglasu koji su prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen "razumnosti", kao i nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja", preneli su skopski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: