Ambasada SAD osuđuje nasilje, podržava izbor Džaferija

Američka ambasada u Skoplju je osudila događanja u makedonskom parlamentu, uz poruku da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

00:19

Ambasada SAD osuđuje nasilje, podržava izbor Džaferija
Foto: Tanjug/AP

"Najoštrije osuđujemo nasilje u parlamentu. To nije u skladu sa demokratijom i neprihvatljiv je način za prevazilaženje razlika", piše u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici ambasade.

Kako se navodi, ključno je da sve političke stranke poštuju pravo i demokratske procese i da se uzdrže o nasilnih akcija koji pogoršavaju ovu situaciju, prenela je MIA.

"Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta tokom regularne, produžene sednice Sobranja, pred javnošću i medijima. Mi ćemo sa njim sarađivati radi podrške demokratiji u interesu Makedonije", piše u saopštenju američke ambasade.

U makedonskom Sobranju od šest sati popodne odvijala se prava drama, gde su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji. Opširnije - OVDE.

Pročitajte još:

"Dođite u Skoplje, narod je gazda u ovoj državi"

Napad u Sobranju: Objavljen snimak povređenog Zaeva VIDEO

"Ovo nije makedonska, već balkanska kriza"

Gruevski: Suprotstaviti se antidržavnim postupcima

"Albanci počeli stvaranje svoje treće države na Balkanu"

Ivanov liderima: Dođite da nađemo izlaz iz ove situacije

"Pokušaj puča, situacija eskalirala zbog albanske himne"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: