Dačić: Albanci krenuli na sve ili ništa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da ono što se događa u Makedoniji nije samo lokalni problem za Makedoniju, već problem za čitav region.

Izvor: Beta

Petak, 28.04.2017.

09:01

Dačić: Albanci krenuli na sve ili ništa
Foto: Tanjug, arhiva

"Želim da kažem da se sada najbolje vidi koliko smo bili u pravu kada smo ukazivali na to da Srbija ima važnu polugu u svojim rukama, a to je politička stabilnost", rekao je Dačić za RTS.

On je dodao da u Makedoniji nema nade za politički dogovor, da i u Hrvatskoj vlada politička nestabilnost, te da je od "vitalnog značaja da se utvrdi da li postoji autoritet koji drži stvari pod kontrolom".

"Međunarodna zajednica nije intervenisala sa zahtevom da se dođe do kompromisa već da se prihvati jedna opcija. Očigledno je da postoje velika neslaganja unutar makednonskog društva, bez obzira na to da li su Makedonci ili Albanci u pitanju", rekao je Dačić.

Upitan da li kriza može da se prelije na Srbiju i region, Dačić je rekao da bi u Srbiji bila slična situacija kao u Makedoniji, kada bi neko drugi bio na vlasti.

"Zato smo mi preuzeli odgovornost da budemo stožer stabilnosti u regionu", rekao je Dačić.

Kako kaže, "situacija nije dobra", a na tako nešto premijer Srbije Aleksandar Vučić, podseća on, upozorio je više puta.

"Premijer je juče imao više razgovora, Srbija će pomoći koliko može, ali mi možemo samo da apelujemo na mir", naglasio je ministar spoljnih poslova.

Dodaje - da je neka druga vlast u Srbiji, situacija u našoj zemlji bi danas bila kao u Makedoniji.

Srbija, kako je dodao, uzdržano reaguje na provokacije koje stižu sa juga Srbije iz opština u kojima žive Albanci da njima nije predsednik Vučić već Rama, ali i one da velika Albanija nije potpuna bez Niša.

Priznaje da mu nije lako da se suzdržava na svakodnevne izjave o stvaranju velike Albanije, ali da poštuje crvenu liniju koju je povukao premijer Vučić.

"To je isto kao kada bi mi govorili o ujedinjenju sa Srbima iz regionu. Prvi koji je reagovao na njihove izjave je Johanes Han", naglasio je Dačić.

Kako kaže, priča o velikoj Albaniji se ne dešava slučajno, Albanci nisu toliko hrabri da sami govore o velikoj Albaniji.

"Zato je važno da se sačuva politička stabilnost. Zar bi mi hteli ovakve scene iz Makedonije kod nas?", zapitao se Dačić.

On je rekao da zbivanja u Makedoniji izgledaju kao da gotovo "nema nade za neki politički dogovor".

Dačić je rekao da međunarodna zajednica nije intervenisala da dođe do kompromisa, već da se prihvati jedna opcija.

On je rekao da je važno da Srbija zaštiti svoje interese, a da će on danas na Malti učestvovati na sastanku Evropske unije sa zemljama kandidatima za prijem u EU.

O Haradinaju

Dačić kaže da je odluka francuskog suda da pusti Ramuša Haradinaja na slobodu politička i da nema nikakve veze sa pravom, te da će to ostaviti značajne posledice po diplomatske odnose dveju zemalja.

"Srbija ima potpisan sporazum o strateškom partnerstvu sa Francuskom. Kakvi smo mi to strateški partneri? Ovo će svakako ostaviti značajne posledice po naše diplomatske odnose", rekao je Dačić gostujući na RTS.

On je dodao da će Srbija i dalje reagovati uzdržano, te da će premijer i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić učiniti sve da Srbija bude proizvođač mira i stabilnostri u regionu.

"Čuli ste poruku Haradinaja da treba raditi kao Hrvati. Šta to znači? Nije mu bilo dovoljno što je ubijao Srbe devedesetih godini, nego hoće dalje da nastavi sve to", rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija na sve to reaguje uzdržano, ali da niko ne bi trebalo da se igra sa narodom Srbije i sa državom Srbijom.

"Mi smo mala, ali ponosna zemlja. Mi reagujemo uzdržano zato što imamo svest o tome da ne treba podgrevati situaciju i da je izlaz u dogovoru, a ne u zaoštravanju situacije i ratu", naglasio je ministar.

Kako kaže, Albanci su zaigrali na sve ili ništa i dodaje da su sa političke scene u svetu nestali oni koji su bili njihovi zaštitnici.

"Oni i dalje misle da će neki novi milosrdni anđeo njih štititi", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: