Plenković: Imamo većinu i bez Mosta, nastavljamo rad

Premijer Hrvatske i lider HDZ Andrej Plenković izjavio je da ima parlamentarnu većinu i bez Mosta i naglasio da će vlada nastaviti da funkcioniše.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

14:33

Plenković: Imamo većinu i bez Mosta, nastavljamo rad
Foto: Tanjug, arhiva

"Odgovornost za ono što se danas dogodilo nije na meni, već na Mostu", rekao je Plenković na konferenciji za novinare pošto je na sednici vlade neočekivano zatražio smenjivanje trojice ministara iz Mosta, koalicionog partnera HDZ-a.

Razlog je to što su trojica Mostovih ministara - unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, pravde Ante Šprlje i životne sredine i energetike Slaven Dobrović - glasali protiv predloga da vlada odbije zahtev opozicije za pokretanje pitanja poverenja ministru finansija Zdravku Mariću zbog afere "Agrokor" budući da je on bio jedan od izvršnih direktora u posrnulom koncernu.

Četvrti ministar iz Mosta Ivan Kovačić nije bio na sednici Vlade, ali je u izjavi za T-portal rekao da podržava stav Mostovih ministara.

Plenković je na pitanje novinara rekao da ne veruje u nove izbore, ali da je za njih spreman.

"Ministri koji nisu u stanju dati podršku svom kolegi, ne mogu biti članovi moje vlade. To je jedini odgovoran potez, koji bi napravili i drugi na mom mestu", naglasio je Plenković o najvećoj krizi vlasti od formiranja vlade u jesen prošle godine.

On je rekao da može smeniti svoje ministre bez ičijeg supotpisa, aludirajući na poruku predsednika Sabora i lidera Mosta Bože Petrova da je za smenjivanje ministara potreban njegov supotpis, kao predsednika Sabora. Premijer je naglasio da je HDZ bio vrlo korektan i otvoren prema Mostu.

"Ne možemo, međutim, biti u istom brodu ako jedan od partnera neće pružiti ruku drugom", naglasio je Plenković.

On nije želeo da odgovori na pitanje novinara o tome ko će činiti novu parlamentranu većinu rekavši da će se to uskoro videti. Rekao je, međutim, da ima potrebnih 76 glasova poslanika u Saboru i bez Mosta, ali i bez opozicione Hrvatske narodne partije (HNS) koja se u javnosti pominjala kao moguća zamena za Most.

Čelnik te stranke Ivan Vrdoljak rekao je novinarima da neće biti deo nove parlamentarne većine.

Mediji procenjuju da je moguće da Plenković ostvari "krhku" parlamentarnu većinu, ali da je pitanje koliko će takva vlada trajati.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. septembra prošle godine nijedna stranka nije osvojila dovoljno glasova da bi samostalno formirala vladu, ali je HDZ s partnerima osvojio najviše mandata, 61. Most je osvojio 13 mesta u parlamentu, ali mu se pridružio još jedan poslanik izabran na drugoj listi.

Za sastavljanje vlade treba podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u parlamentu.

Posle dogovora s Mostom o formiranju vlade, Plenkovićeva vlada dobila je podršku u Saboru. Podržale su ga i neke manje stranke i osmoro poslanika manjina, među njima i troje srpskih, pa je za vladu glasao 91 poslanik.

Plenković je na premijersko mesto došao posle Tihomira Oreškovića, koji je kao nestranački kandidat od početka 2016. vodio vladu HDZ i Mosta. Zbog neslaganja koalicionih partnera i afere bivšeg predsednika HDZ Tomislava Karamarka, HDZ je srušio sopstvenu vladu posle svega pet meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: