Petrov: Plenković ruši vladu

Predsednik Mosta i Sabora Božo Petrov izjavio je da je premijer i lider HDZ Andrej Plenković odlukom da smeni trojicu ministara iz Mosta počeo rušenje vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

14:04

Petrov: Plenković ruši vladu
Foto: GettyImages

"Ovim činom kreće se u rušenje vlade. HDZ za godinu dana drugi put ruši sopstvenu vladu", rekao je Petrov novinarima posle neočekivane odluke premijera da zatraži smenjivanje trojice ministara iz Mosta, koalicionog partnera HDZ-a u vladi.

Razlog je to što su trojica Mostovih ministara - unutrašnjih poslova Vlaha Orepića, pravde Anta Šprlju i životne sredine Slavena Dobrovića - glasali protiv predloga da vlada odbije zahtev opozicije za pokretanje pitanja poverenja ministru finansija Zdravku Mariću.

Četvrti ministar iz Mosta Ivan Kovačić nije bio na sednici vlade, ali je u izjavi T-portalu rekao da podržava stav Mostovih mininistara.

Petrov je rekao da Mostovi ministri nisu glasali protiv vlade, već protiv Marića i da neće rušiti vladu i istakao da je Plenković taj "koji treba da odgovori hoće li je rušiti".

"Most snosi odgovornost za svoje ministre, a ministar finansija Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a", rekao je Petrov.

On je kazao da je reč o "ishritrenom potezu" i da Plenković "pokušava da razreši trojicu ministra Mosta iza kojih stoje rezultati".

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je pokretanje pitanja poverenja u Saboru ministru finansija Zdravku Mariću zbog krize u Agrokoru. SDP tvrdi da Marić ne može da obavlja tu funkciju s obzirom da je pre dolaska u vladu bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala u posrnulom hrvatskom koncernu Agrokor.

Premijer Plenković je na sednici vlade odbacio sve kritike na račun Zdravka Marića, posebno one koje se tiču eventualnog sukoba interesa ministra finansija.

"Vrlo jasno govorimo da je činjenica da je jedno vreme bio zaposlen u Agrokoru, ali nije mogao znati niti ima odgovornost za ove procese koji su se odvili u proteklim mesecima i sedmicama", dodao je.

On je naglasio da vlada "vrlo jasno i argumentovano odgovara i na aluzije koje se odnose na eventualni sukob interesa ministra Marića, njegovu ulogu u donošenju određenih odluka u okviru Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) kad je reč o kreditnim programima za deo kompanija u koncernu 'Agrokor' tokom 2016.godine".

Koaliciona vlada HDZ-a i Mosta ima 20 ministara od koji su 16 iz HDZ-a, a četiri iz Mosta.

Reč je o prvoj velikoj krizi vlasti u Hrvatskoj od formiranja koalicione vlade HDZ-a i Mosta u jesen prošle godine. Mediji ocenjuju da je izvesno da će Hrvatska na nove izbore ukoliko premijer Andrej Plenković ne krene u preslagivanje parlamentrane većine, jer je teško verovati da će Most olako preći preko razrešenja svojih ministara.

Premijeru je za većinu u parlamentu potrebno 76 glasova poslanika, a mogao bi da računa na neke manje političke stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: