Počelo suđenje Mamićima: "Najodvratnija i najgnusnija laž"

Suđenje bivšim funkcionerima Dinama braći Zdravku i Zoranu Mamiću zbog sumnje da su oštetili klub i državni budžet počelo je u Osijeku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.04.2017.

12:52

Počelo suđenje Mamićima:
Foto: Screenshot

Mamići se sumnjiče da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra.

U istom postupku sudi se bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, izvršnom direktoru Hrvatskog fudbalskog saveza i porezniku Milanu Pernaru.

Optuženi su na početku suđenja odbacili optužbe.

"Shvatam šta mi se stavlja na teret, ali ne razumem optužnicu, nisam je slušao jer je to jedna najodvratnija i najgnusnija laž", rekao je Zdravko Mamić, pošto mu je pročitana optužnica koja ga tereti da je iz Dinama izvukao najmanje 52 miliona kuna (6,9 miliona evra), a njegovog brata Zorana Mamića, koji je bio trener Dinama, za 38,1 miliona kuna (pet miliona evra).

Na suđenje u Županijskom sudu u Osijeku došli su svi optuženi osim Zorana Mamića, koji je bio službeno sprečen, ali će se, kako su rekli njegovi advokati, odazvati na druge rasprave, preneli su hrvatski mediji.

Nakon pripremnog ročišta za osječko suđenje krajem januara, Mamićeva advokatica Jadranka Sloković kazala je da je ukupno predloženo oko tri hiljade dokaza i da je odbrana "porekla sve navode optužnice".

Protiv četvorice optuženih istraga je pokrenuta još pre skoro dve godine, a zbog toga su bili u pritvoru iz kojeg su pušteni pošto su uplatili kaucije za odbranu sa slobode.

Potom je USKOK pokrenuo još jednu istragu protiv najmoćnijeg čoveka hrvatskog fudbala Zdravka Mamića i još nekoliko osoba, među kojima je i njegov sin, fudbalski menadžer Mario Mamić, zbog zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. U tom slučaju se sumnja da su Mamić i ostali preko ofšor firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od deset miliona evra i pola miliona funta.

Sumnja se da je Mamić sa sinom i ostalima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača.

Prema pisanju medija, navodno su sporni transferi fudbalera Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Matijasa Čaga, Davora Vugrinca i Andersona Koste.

I u tom slučaju, Zdravko Mamić je bio u pritvoru iz kojeg je izašao pošto je uplatio višemilionsku kauciju.

Na predlog Državnog tužilaštva, koji je prihvatio Vrhovni sud Hrvatske, optužnica je podignuta pred osječkim sudom umesto u Zagrebu, u kojemu se vodila istraga, i to zbog Mamićeve navodne povezanosti s trojicom zagrebačkih sudija.

U međuvremenu je Zdravko Mamić podneo ostavke na funkcije u Dinamu, ali i dalje važi za najvažniju osobu u hrvatskom fudbalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: