Srbija uručila protestnu notu Francuskoj zbog Haradinaja

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović uručio je protestnu notu ambasadorki Francuske u Beogradu Kristin Moro.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.04.2017.

19:48

Srbija uručila protestnu notu Francuskoj zbog Haradinaja
Foto: Tanjug/AP

Protestna nota je uručena povodom skandalozne odluke Apelacionog suda u Kolmaru, kojom je odbijen zahtev Srbije za ekstradiciju Ramuša Haradinaja.

U noti se iznosi stav Vlade Republike Srbije da je u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Srbija, među kojima su i izjave preživelih svedoka, saopštilo je Ministarstvo.

Ukazuje se da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo nijednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Republika Francuska i Republika Srbija.

U noti se naglašava da ova odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Srbije.

Ocenjuje se da je odluka Apelacionog suda u Kolmaru uvredljiva i zaključuje da predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima Srbije i Francuske, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još:

Šta piše u obrazloženju francuskog suda o Haradinaju

Ministarstvo pravde: Netačni navodi francuskog suda

Nikolić Olandu: Politika i ovoga puta nadvladala pravdu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: