Dačić i Brende: Stabilnost za razvoj svih zemalja regiona

Vicepremijer Ivica Dačić i norveški šef diplomatije Borge Brende kažu da je stabilnost Zapadnog Balkana od suštinske važnosti za razvoj svih zemalja regiona.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.04.2017.

00:41

Dačić i Brende: Stabilnost za razvoj svih zemalja regiona

Oni su istakli i da je stablilnost regiona važna za celokupnu stabilnost evropskog kontinenta.

Tokom zvaničnog susreta u Oslu, sagovornici su se složili u oceni da Republika Srbija vođenjem odgovorne politike i stabilnošću rada svojih institucija predstavlja najsnažniju polugu za očuvanje mira i prosperiteta u našem regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Norveška strana istakla je punu podršku procesu EU integracija Zapadnog Balkana, u kome očekuje suštinsku posvećenost reformskim procesima i konstruktivnu saradnju svih zemalja regiona.

Takođe, Norveška se zalaže za jasno definisanu i aktivnu posvećenost EU politici proširenja na Zapadni Balkan.

Ministar Brende naglasio je u razgovorima da Norveška potvrđuje i posvećenost saradnji sa regionom Zapadnog Balkana, kao i da će on figurirati na listi njenih spoljnopolitičkih prioriteta i najavio udvostručenje finansijke podrške projektima demokratizacije, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, slobode medija i drugih elemenata pravne države.

Šef norveške diplomatije istakao je da Norveška Republiku Srbiju označava kao "partnera plus" u regionu Zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: