SAD dovezle raketni štit, sukobi u J. Koreji, Kina se buni

Voska SAD dovezla je u Južnu Koreju, gde treba da bude postavljen, sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica radarske i druge opreme.

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

08:28

SAD dovezle raketni štit, sukobi u J. Koreji, Kina se buni
Foto: Tanjug/AP

Zbog toga su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva, prenosi Jonhap.

Lokacija antiraketnog štita je na terenu koji je do sada korišćen za golf u okrugu Seongđu.

Rojters THAAD naziva "kontroverznim" sistemom i navodi da se njegovo postavljanje dešava u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Severne Koreje.

Navodi se da su se SAD i Južna Koreja dogovorile da postave THAAD kao odgovor na severnokorejske pretnje o lansiranju raketa, ali da Kina kaže da će to učiniti malo na odvraćanju Severne Koreje od njenih planova, ali da će destabilizovati regionalnu bezbednosnu ravnotežu.

"Uklonite THAAD"

Kina je je saopštila da je Vašingtonu i Seulu prenela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje delove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Kina zatražila od SAD i Južne Koreje da povuku taj sistem.

Seul i Vašington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Severne Koreje.

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbednost zemlje, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: