Tramp "promenio ploču" o Asadu, Rusija nadigrala SAD?

SAD su duboko zabrinute zbog turskih bombardovanja u Siriji i Iraku u kojima je ubijeno više od dvadesetak kurdskih boraca, objavio je Stejt department.

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

08:03

Tramp
Foto: Thinkstock

"Duboko nas zabrinjava Turska koja je izvela vazdušne napade na severu Sirije i na severu Iraka, bez koordinacije sa Sjedinjenim Državama ili koalicijom koja se bori protiv Islamske države", rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

"Turskoj vladi smo odmah preneli naše zabrinutosti", dodao je.

Turska je saveznica Amerikanaca i članica NATO-a i Vašington mora da pazi da se ne udalji od važnog partnera kako ne bi izgubio podršku Ankare u borbi protiv IED.

Američki vojni savetnici sarađuju s kurdskim snagama u borbi protiv džihadista, čemu se Turska protivi jer smatra kurdske borce pripadnicima terorističkih grupa.

U turskim vazdušnim udarima na položaje iračkih Kurda u iračkoj regiji Sindžar i na severoistočnu Siriju u utorak je ubijeno najmanje 20 boraca prema poslednjim podacima u kampanji koja se vodi protiv grupa povezanih sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).

Meta vazdušnih napada u Siriji su pripadnici Organizacije za zaštitu kurdskog naroda (YPG), oružano krilo jedne od stranaka sirijskih Kurda, koje podržavaju Sjedinjene Države, a položaji su im u jednom od uporišta Islamske države, Raki, piše Hina, a prenose hrvatski mediji.

Američki predsednik Donald Tramp koji je predsednika Asada nazvao "krvnikom", rekao je u ponedeljak da će sirijski narod odlučiti o svojoj sudbini, saopštio je ruski izaslanik Pjotr Iljičev. To je velika promena s obzirom na to da su SAD do sada govorile da Asad mora otići.

"Rekao je da Asadova budućnost nije prepreka", dodao je Iljičev za AFP.

Tramp smatra da "nije važno hoće li (Asad) ostati ili otići. Važan je politički proces, važno je zaustaviti krvoproliće, neprijateljstva (...) A onda će narod odlučiti", dodao je.

Pregovori pod UN-ovim pokroviteljstvom kako bi se zaustavio šestogodišnji građanski rat u Siriji zapali su u slepu ulicu, jer opozicija traži Asadov odlazak pre bilo kakvog mirovnog ugovora.

Rusija, čvrst saveznik sirijskog režima, uporno traži da se sudbina Bašara el Asada reši izborima u okviru političke tranzicije.

Sjedinjene Države su povisile ton nakon navodnog hemijskog napada u Han Šejhunu koji Vašington i njegovi saveznici pripisuju sirijskoj vojsci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: