Trampov kabinet "poludeo" zbog napada Turske na Kurde

Administracija Donalda Trampa oštro je kritikovala Tursku zbog napada na Kurde u Siriji i Iraku, optužujući je da ugrožava zajednički cilj borbe protiv ID.

Izvor: Beta

Sreda, 26.04.2017.

00:25

Trampov kabinet
Getty Images

I Stejt department i Pentagon su saopštili da su SAD "duboko zabrinute" napadima i naveli da je primedba i direktno preneta vladi Turske.

U vazdušnom napadu turskih aviona ubijeno najmanje 18 kurdskih boraca u Siriji, a pet u Iraku. Još nekoliko desetina boraca, koji su deo koalicije predvođene SAD ranjeno je u tim napadima.

"Ove napade koalicija nije odobrila i doveli su do gubitka života naših partnera u borbi protiv islamske države u kojoj učestvuju i članovi kurdskih pešmergi", rekao je portparol Stejt departmenta Majk Toner i dodao da je koordinacija od vitalnog značaja.

Portparol Pentagona Edrijan Rankin-Galovej je izjavio da Turskoj prioritet mora biti borba protiv islamske države, bez obzira na ostalo.

"Mi prepoznajemo pretnju koju PKK predstavlja za Tursku, ali Turska ne može da vodi taj rat na uštrb naše zajedničke borbe protiv terorista koji nam svima prete", rekao je Rankin-Galovej.

Ankara tvrdi da pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) nalaze utočište u susednim zemljama Iraku i Siriji, među pripadnicima tamošnjim kurdskih manjina.

Koalicija predvođena SAD, međutim, sarađuje sa Kurdima u Iraku i Sirji, a posebno Pešmergama koji se smatraju nekim od najboljih svetskih boraca i čiji je doprinos borbi protiv islamske države ogroman, ocenjuju analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: