"Ramina 'mala grudva' preti da postane 'politička lavina'"

Američki ambasador Kajl Skot kaže da je izjava Edija Rame o "Velikoj Albaniji" bila "mala grudva", koja se sada uvećava i preti da postane "politička lavina".

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

17:42

Tanjug

On je istakao da u takvoj situaciji ceni poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića da se svi koncentrišu na mir, saradnju i stabilnost.

Regionu treba manje istorije, a više državnika, istakao je Skot za Prvu televiziju.

"Svakom izjavom postaje sve gore, neopreznoj izjavi premijera Albanije po pitanju njegove posvećenosti ulasku u EU, Tači je pridodao zapaljivu izjavu, na koju se nadovezao i Musliu. Sa druge strane, reagovali su Dačić i Vulin i sve je to dodalo ulje na vatru i učinilo stvari gorim", rekao je Skot za televiziju Prva.

On je naglasio da u takvoj situaciji zaista ceni izjavu premijera Aleksandra Vučića, prema kojoj, kako je podsetio Skot, treba da se koncentrišemo na saradnju, mir, stabilnost, umesto što se svađamo pričamo o ratu promeni granica.

"Moramo se fokusirati na budućnost i na ono što stvarno pomaže narodima u regionu", napomenuo je američki ambasador.

On smatra da "radne odnose" koje su izgradili poslednje četiri godine premijeri Srbije i Albanije treba očuvati.

"Imam poverenje u lidere ovog regiona i mislim da će Rama i Vučić nastaviti da grade bolje odnose. Ono što Srbiji treba i što trega regionu je manje istorije, a više državnika. Treba izbaciti iz fokusa promenu granica i razmišljati o popravljanju odnosa između država", naglasio je Skot.

On smatra da slučaj Haradinaj treba odvojeno posmatrati i da je suda taj koji treba da odluči da li su optužbe protiv njega osnovane i da li treba da bude izručen Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: