Vojne vežbe na severu, podmornica SAD u vodama J. Koreje

Predstavnici SAD, Japana i Južne Koreje dogovorili su se o koordinaciji akcija u vezi sa Severnom Korejom.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 25.04.2017.

08:28

Vojne vežbe na severu, podmornica SAD u vodama J. Koreje
Ilustracija: Thinkstock

Za to vreme u južnokorejske vode je uplovila američka nuklearna podmornica.

Iako se spekulisalo da će Pjongjang povodom godišnjice vojske izvesti raketnu ili nuklearnu raketu, jutro je prošlo bez novih provokacija Severne Koreje.

Agencija Jonhap javila je da je Severna Koreja danas izvela vojnu vežbu kod luke Vonsan, u koju je bilo uključeno "300 do 400 komada artiljerijskog oružja".

Američki izaslanik za Severnu Koreju Džozef Jun izjavio je da se sa svojim kolegama iz Japana i Južne Koreje dogovorio da koordinišu sve akcije kada je u pitanju Severna Koreja.

Trojica izaslanika, koji su se sastali u Tokiju, saglasili su se da Kina ima ključnu ulogu u uticanju na Severnu Koreju da odustane od raketnih i nuklearnih programa.

Jun je izjavio novinarima posle sastanka da će saveznici koordinisati sve diplomatske, vojne i ekonomske mere u vezi sa Severnom Korejom.

Kina posebno ima "veoma važnu ulogu", rekao je Jun i dodao da rezolucije Saveta bezbednosti UN i sankcije uvedene Severnoj Koreji moraju u potpunosti biti primenjene.

Izaslanik Južne Koreje Kim Hong Kjun izjavio je da je postignut dogovor da se "maksimizira pritisak" na Pjongjang uvođenjem "nepodnošljivih" kaznenih mera ako bi nastavio s provokacijama.

Kim je rekao da su uloge Kine i Rusije ključne u vršenju pritiska na Severnu Koreju.

Sastanak trojice izaslanika održan je u trenutku pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu i spekulacija da bi Severna Koreja danas mogla da izvede novu nuklearnu ili raketnu probu povodom obeležavanja godišnjice vojske.

List vladajuće kineske partije Global tajms objavio je danas članak u kojem je Severna Koreja upozorena da bi novi nuklearni test verovatno doveo do tačke posle koje "nema povratka".

Kina se nada mirnom rešenju, ali Peking ima "veoma ograničen uticaj na celu situaciju", piše list.

Zvaničnik južnokorejske mornarice je izjavio da je američka nuklearna podmornica "Mičigen" uplovila u luku Busan na jugu te zemlje, ali da se ne očekuju zajedničke pomorske vežbe.

Prema njegovim rečima, u pitanju je rutinsko zaustavljanje kako bi se posada odmorila i obnovile zalihe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: