"Želimo da učestvujemo u uklanjanju mina u Siriji, ali..."

Vojska Srbije želi da učestvuje u operacijama uklanjanja mina u Siriji, uključujući i grad Palmiru, ali trenutno za to nema kapaciteta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.04.2017.

19:11

Thinkstock

To je rekao ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević u Moskvi.

Ruska agencija Tas je ranije prenela da je ministar Đorđević, posle sastanka s ruskim kolegom Sergejem Šojguom, na marginama Šeste moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, potvrdio spremnost Vojske Srbiije da učestvuje u razminiravanju u Siriji.

U Ministarstvu odbrane Srbije za Tanjug su precizirali da je Đorđević, na pitanje ruskih novinara da li je sa Šojguom razgovarao o razminiranju u Siriji, rekao da srpska vojska ima dobru volju, ali da trenutno za to nema kapacitete.

"Izrazili smo dobru volju, ali u ovom trenutku mi nemamo kapacitet i iskustvo da u tome učestvujemo. Međutim, spremni smo da idemo na obuku i da se potom uključimo, a to je preliminarno 2018", rekao je Đorđević.

Kako je prenela ruska agencija, neophodno je, prema Đorđevićevim rečima, postarati se da srpske i ruske oružane snage budu zajednički predstavljene u međunarodnoj areni.

Ruski ministar odbrane je tokom konferencije, u razgovoru sa Đorđevićem, izjavio da Moskva i Beograd potvrđuju zainteresovanost za razvoj saradnje u vojnoj i vojnotehničkoj sferi.

"Naši redovni sastanci potvrđuju još jednom našu posvećenost unapređenju saradnje koja je uspostavljena i uspostavlja se među nama kako u vojnoj tako i u vojno-tehničkoj sferi“, rekao je Šojgu, a prenosi Sputnjik.

Prema rečima ruskog ministra, Rusija u Srbiji vidi pouzdanog, proverenog partnera koji se takođe vodi osnovnim principima međunarodne bezbednosti.

"Nažalost, svet nije mirniji, stabilniji, i događaji poslednjih decenija, povezani sa obojenim revolucijama i raznim vrstama invazija i nasilnog obaranja rukovodstva zemalja, ni do čega dobrog nisu doveli", dodao je on.

Pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji pojačala je ubeđenje Rusije da će prijateljski i partnerski odnosi jačati, dodao je Šojgu, prenosi Sputnjik.

"Molim vas da ga pozdravite i poželite mu mnogo uspeha", dodao je ministar.

Rusija je u periodu od 2. do 10. marta oslobodila Palmiru od Islamske države, a ruski Generalštab saopštio je da je prva grupa od 200 ruskih stučnjaka za razminiranje stigla u grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: