Mogerinijeva i Lavrov nisu prevazišli razlike

Šefovi diplomatija EU i Rusije Federika Mogerini i Sergej Lavrov nisu uspeli u Moskvi da prevaziđu nesaglasja, mada su pozvali na bližu saradnju.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.04.2017.

18:04

Mogerinijeva i Lavrov nisu prevazišli razlike
Foto: Tanjug/AP

Ovo je bila prva zvanična poseta Rusiji za Federiku Mogerini od kada je stupila na funkciju šefice spoljnopolitičke službe 2014. godine, a tim povodom ona je navela da saradnja Brisela i Moskve "nije zamrznuta", već zakočena dubokim nesaglasjima, posebno u pogledu Sirije i Ukrajine.

"Bilo bi nadrealno da se smatramo strateškim partnerima kada smo uveli uzajamne sankcije", navela je Mogerinijeva nakon sastanka sa Sergejem Lavrovom.

Dodala je da je u interesu i Rusije i EU da se poboljšaju odnosi.

EU je Rusiji nametnula ekonomske sankcije nakon što je Rusija 2014. pripojila Krim, a Zapad je optužuje i da pruža podršku separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Rusija je zauzvrat zabranila uvoz većine prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja.

Mogerinijeva je navela da evropske sankcije "nisu same sebi cilj" i da su uvedene kako bi se doprinelo rešavanju sukoba na istoku Ukrajine u kojem je za tri godine život izgubilo oko 10.000 ljudi.

Ruski ministar spoljnih poslova je rekao da su dve strane ponovile da je neophodno da se primene sporazumi iz Minska kako bi se omogućilo da se reši sukob u Ukrajini.

Lavrov je pozvao na "duboku, brzu i transparentnu istragu" nakon smrti jednog američkog posmatrača OEBS-a na separatističkom istoku Ukrajine, čije vozilo je naišlo na minu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: