Makron: Biću glas nade za Francusku i Evropu

Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron obećao je da će biti "kandidat nade" za Francusku i Evropu u drugom krugu izbora.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.04.2017.

23:19

Makron: Biću glas nade za Francusku i Evropu
Foto: Gettyimages

"U vaše ime, biću... glas nade za našu zemlju i za Evropu", poručio je on sa širokim osmehom na licu u obraćanju okupljenim pristalicama u Parizu, prenosi AFP.

On je pozvao na nacionalno jedinstvo protiv populističke kampanje Marin Le Pen, s kojom će se nadmetati u drugom krugu 7. maja, pozvavši na "nadu u Evropu umesto straha".

Makron je izrazio želju da pridobije "što je moguće veću" podršku pre odlučujućeg kruga glasanja za predsednika, zahvalivši svojim pristalicama na kampanji koja je "promenila kurs zemlje", a zahvalio je i milionima Francuza koji su glasali za njega, prenosi AP.

Ovaj 39-godišnjak, koji se nikada do sada nije kandidovao na predsedničkim izborima, poznao je da postoji rasprostranjen gnev prema tradicionalnim partijama i obećao "nove promene" u francuskoj politici.

"Čuo sam sve sumnje, strahove i volju za promenom, To je i navelo francuski narod da odstrani dve velike partije koje vladaju već 30 godina. Ja želim da za 15 dana postanem vaš predsednik, predsednik celokupnog naroda Francuske, pred pretnjom nacionalista, predsednik koji štiti i gradi", poručio je on, prenose francuski mediji.

Makron je održao govor izašavši na binu zajedno sa suprugom Brižit, što američka agencija ocenjuje kao neobičan potez.

On je, govoreći pred okupljenim pristalicama koje su uzvikivale "Makron, predsednik", zahvalio poraženim predsedničkim kandidatima, socijalisti Benoa Amonu i konzervativcu Fransoa Fijonu, što su pozvali birače da glasaju za njega u drugom krugu.

"U roku od godinu dana promenili smo lice francuske politike. To nikada neću zaboraviti... Nikada ne odustajte, ostanite hrabri kakvi jeste", poručio je Makron.

Kako je zaključio, izazov nije otići i glasati protiv bilo koga, već raskinuti sa sistemom koji je nesposoban da odgovori na probleme Francuske već više od 30 godina.

"Izazov je okrenuti novu političku stranicu... Zadatak će biti ogroman, a ja sam za to spreman i uz vas sam. Borba počinje večeras i pobedićemo. Živela Republika, živela Francuska", poručio je Makron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: