Stižu čestitke Emanuelu Makronu

Odlazeći predsednik Francuske Fransoa Oland čestitao je kandidatu centra Emanuelu Makronu ulazak u drugi krug predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Nedelja, 23.04.2017.

22:58

Stižu čestitke Emanuelu Makronu
Foto: Gettyimages

Socijalistički predsednik bi trebalo do drugog kruga 7. maja da se jasno izjasni za koga će glasati, rekli su izbori bliski Olandovom kabinetu.

“Možete već da zamislite da li će se on (Oland) opredeliti za svog bivšeg ministra ekonomije (Makrona) s kojima je radio ili za predstavnicu ekstremne desnice", dodali su isti izvori.

Premijer Francuske Bernar Kaznev već je pozvao Francuze da u drugom krugu ne glasaju za Marin Le Pen.

Podršku Makronu izrazio je i poraženi kandidat desnice Fransoa Fijon.

Kandidat vladajuće levice Benoa Amon priznao je poraz odmah posle objavljivanja prvih procena izlaznih anketa. On je na petom mestu, daleko iza Makrona, Le Penove i Fijona sa oko 6,1 do sedam odsto glasova.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je večeras Emanuelu Makronu na kvalifikaciji za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj i poželeo tom nezavisnom centrističkom kandidatu sve najbolje u odlučujućem nadmetanju 7. maja s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

"Junker je čestitao Emanuelu Makronu na postignutom rezultatu u prvom krugu i poželeo mu sve najbolje u narednom krugu", napisao je na Tviteru Junkerov portparol Margaritas Šinas, prenosi Rojters.

Prema prvim delimičnim rezultatima današnjeg glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, Makron i Le Pen osvojili su najviše glasova čime su se kvalifikovali za drugi, odlučujući krug glasanja koji će biti održan za tačno dve nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: