Jasenovac obeležiti kao mesto genocida nad srpskim narodom

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je na komemoraciji u Donjoj Gradini da RS nema nameru da destabilizuje region i da je opredeljena za trajni mir.

Izvor: Beta

Nedelja, 23.04.2017.

14:49

Jasenovac obeležiti kao mesto genocida nad srpskim narodom
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

On je dodao da Srpska traži da se Jasenovac obeleži kao mesto genocida nad srpskim narodom, a ne kao mesto žrtava rata.

"Srbi su narod koji je najviše stradao u 20 veku. Ovaj vek teba da bude vek našeg okupljanja, ne da bi se drugima revanširali, već da nam se više nikada ne bi desilo stradanje kao ono u Jasenovcu", kazao je Dodik na komemoraciji povodom Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je naveo da je Republika Srpska stvorena da bi tamošnji Srbi bili slobodni.

"RS je za nas sinonim za našu slobodu i ne možemo je se odreći", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi u Bosni i Hercegovini nisu sigurni da "BiH može biti mesto koje će zaštiti Srbe", ali su sigurni da će to učiniti RS i Srbija.

Dodik je upozorio da Hrvatska država dozvoljava da u Jasenovcu, "mestu gde je stradalo 500 hiljada Srba i na desetine stotina Jevreja i Roma" stoji natpis "za dom spremni", što je bio ustaški pozdrav.

Predsednik RS je naglasio da su Srbima potrebne "moćne Republika Srpska i Srbija", zahvalivši se premijeru Srbije i novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je poručio da se srpskom narodu više nikada neće desiti "Bljesak" i "Oluja".

U Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac, odžava se komemoracija koju su zajednički organizovale vlade Republike Srpske i Srbije.

Patrijarh SPC Irinej rekao je u Donjoj Gradini u BIH da je HND zločinima u ustaškom logoru Jasenovac srpskom narodu nanela ranu koja nikada neće biti isceljena.

Pročitajte još: Vučić: Nikad nećemo zaboraviti šta nam se dogodilo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: