"Velika Srbija, Albanija, Hrvatska isto - ideje uništenja"

Liga socijaldemokrata Vojvodine osudila je izjavu albanskog premijera Edija Rame da bi u budućnosti Albanija i Kosovo mogli da se ujedine.

Izvor: B92

Subota, 22.04.2017.

10:38

Kako navode, budućnost jugoistoka Evrope je u saradnji i dobrosusedskim odnosima, a ne u priči o "velikim" državama.

"Ideje Velike Albanije, Srbije ili Hrvatske neće doprineti boljem životu građana Balkana. Te 'velike' države neće otvoriti nova radna mesta, neće povećati plate, neće smanjiti inflaciju, neće napuniti frižidere ili obnoviti škole", poručila je LSV u saopštenju ocenjujući da su "ideje 'velikih' država, ideje uništenja".

Ta stranka ukazuje i da su ideje velikodržavnih projekata na prostoru Balkana dugo žive i da su bile izvor sukoba, ratova i nesreća.

"Stotine hiljada ljudi stradalo je u ime 'velikih' balkanskih država, a čitav region je na začelju Evrope po svim ekonomskim merilima", istakla je LSV uz poruku da treba ostaviti mitove i legende i raditi za bolju budućnost.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je ranije da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Predsednik opštine Bujanovac Jonuz Musliju izjavio je da zvanična Tirana ima punu podršku za "ujedinjenje Albanije i Kosova", ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa.

Musliju je u izjavi za agenciju Preševa Jon rekao da podržava ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova, ali smatra da "bez Niša nema 'Velike Albanije'".

Osim toga, kosovski predsednik Hašim Tači rekao je za Radio Slobodna Evropa da će, ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: