"Nije teško zaključiti - napad u Parizu odgovara Le Pen"

Kandidatkinja Nacionalnog fronta na francuskim predsedničkim izborima najviše bi mogla da "profitira" zbog napada u Parizu, navodi BBC.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

08:12

Foto: Tanjug, AP

Međutim, kako navode, moglo bi da se dogodi i to d se glasači okrenu "iskusnom konzervativnom političaru" Fijonu.

Četiri glavna kandidata na francuskim izborima su prema istraživanju javnog menjanja veoma blizu jedni drugima, a više miliona građana i dalje ne neodlučno za koga će da glasa.

BBC ističe da je još teško kako će ovaj napad uticati na izbore, ali da su centrista Emanuel Makron i Žan Luk Melanšon sa krajnje levice "svesni da ih imalo ljudi vidi kao teškaše kada je reč o bezbednosnoj politici".

Marin le Pen često je tokom kampanje pričala o imigracionoj politici, islamskom fundamentalizmu i bezbednosti, a svetski mediji je često ističu kao novu osobu koja na talasu populizma i desničarske retorike želi da dođe do vlasti.

"Saosećam se i stojim uz naše bezbednosne snage koje su opet bile meta", napisala je ona na Tviteru.

Fijon je na istoj društvenoj mreži takođe odao počast "bezbesnosnim snagama koje žrtvuju voje živote kako bi zaštitili naše".

Nezavisni kandidat Emanuel Makron rekao je na televiziji da je "prva dužnost predsednika da štiti" i izrazio solidarnost za policijom.

Le Penova, Fijon i Makron otkazali su sve događaje u kampanji za petak.

"Veoma se saosećam sa ranjenim i ubijenim policajcima i njihovim porodicama. Teroristički napadi nikada neće proći nekažnjeno", tvitovao je Melanšon.

Napadač čiji identitet francuske vlasti nisu objavile, iako Islamska država koja je preuzela odgovornost za napad jeste, izašao je iz automobila u četvrtak uveče u centru Pariza i zapucao na policijsko vozilo iz automatskog oružja.

Ubio je jednog policajca, ranio dvojicu, nakon čega je počeo da beži, ali je u tom trenutku ubijen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: