Istoričari odložili blokadu puta ka Dečanima

Savez istoričara Kosova odložio je za danas zakazanu blokadu puta koji vodi ka tom manastiru.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.04.2017.

20:45

Istoričari odložili blokadu puta ka Dečanima

Savez se protivi davanju prava vlasništva nad 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Ona narednim koracima će, kako je najavljeno, odlučivati večeras.

Iako je protest otkazan na putu ka manastiru su prisutne jedinice Kfora, a vazdušni prostor opštine Dečani nadleći helikopteri, javio je izveštač Tanjuga.

Lokalne vlasti odbile su ranije da prime odluku Ustavnog suda Kosova, kojom je potvrđeno da 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani.

Škodran Imeraj iz Saveza istoričara Kosova kaže da se oni protive svakom pokušaju da ta imovina pređe u vlasništvo manastira, jer kao što je poznato ona je, kakko tvrdi, poklonjena odlukom iz perioda vlasti Slobodana Milosevića.

"To za nas nije prihvatljivo", rekao je Imeraj.

On je potvrdio da je opština Dečani odbila da primeni odluku Ustavnog suda Kosova, koji je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje.

Istovremeno, Kancelarija Evropske unije na Kosovu juče je osudila sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani.

Iz Kancelarije je preneta zabrinutost kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova, donete 20. maja 2016. godine u vezi pomenutog zemljišta.

Predstavnici EU ističu da su “odluke najvišeg pravnog organa Kosova konačne i da se moraju sprovesti”, te pozivaju kosovsku vlast na svim nivoima da odluku Ustavng suda sprovedu bez odlaganja.

Manastir Visoki Dečani, inače, pod zaštitom vojnika Kfora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: