"EU da reaguje na izjavu o ujedinjenju Kosova i Albanije"

Evropska unija i njene članice moraju reagovati na izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova, kaže predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.04.2017.

09:29

Omerović je tako reagovao na izjavu predsednika bujanovačke opštine Jonuza Muslijua da ujedinjenja Albanije i Kosova ne može da bude bez triju opština sa juga centralne Srbije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Omerović ističe da je poruka Muslijua kulminacija prethodnih izjava albanskog premijera i kosovskog predsednika, Edi Rame i Hašima Tačija, o tome da će se Albanija i Kosovo ujediniti, ako izostane njihova evropska perspektiva.

"Evropska unija i njene članice moraju reagovati na ovakve izjave istom merom kao što to često znaju kada govore o ugroženosti nacionalnih manjina u Srbiji", naveo je Omerović.

Omerović ukazuje da su izjave Rame i Tačija, koje su prethodile izjavi Muslijua, ostale bez adekvatne reakcije međunarodnezajednice.

"Potpuna podrška stvaranju 'Velike Albanije' kojoj treba priključiti i tri opštine sa juga Srbije nije samo nedopustiva i zapaljiva izjava predsednika opštine,nego je i delovanje koje samo može uticati na destabilizaciju u regionu", upozorio je Omerović i dodao da je svakome jasno da bi to dovelo do sukoba, ali i prelivaja tih sukoba na prostor Crne Gore, Bosne...

Omerović, takođe, upozorava da veoma opasan san o "Velikoj Albaniji, ali i poslednja izjava zapravo samo potvrda očigledne koordinacije albanskih političara i pokušaj da se na agendu briselskog sporazuma pored obaveze formiranja Zajednice srpskih opština sada stavi i pitanje ove tri opštine.

"Tesko je očekivati da se ovakvim izjavama doprinosi miru i stabilnosti posebno ako se ima u vidu da je Musliju i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji", naveo je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: