Šta se dešava Vlasinskom jezeru? Vodostaj sve niži VIDEO

Ekološka udruženja i građani sve više su zabrinuti za biljke i životinje u Vlasinskom jezeru zbog višemesečnog ispuštanja vode iz te akumulacije.

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2017.

17:30

Šta se dešava Vlasinskom jezeru? Vodostaj sve niži VIDEO

U Elektroprivredi Srbije priznaju da prazne jezero zbog radova u jednoj od četiri hidroelektrane, ali tvrde da nizak vodostaj ne ugrožava biljne i životinjske vrste.

Najveće plutajuće tresetno ostrvo na Balkanu Mobi Dik većim delom je na suvom nego u vodi. Duž jezera, čamci i splavovi zarobljeni na obali. Nivo vode za tri meseca smanjen je za pet do deset metara.

Vlasinsko jezero je zaštićeno područje i proglašeno je za predeo izuzetnih odlika. Tokom sezone više desetina hiljada turista boravi na Vlasini.

Jedinstven prirodni fenomen na Vlasinskom jezeru su plutajuća tresetna ostrva. Najveće ostrvo Mobi Dik površine je dva hektara.

U opštini Surdulica na čijoj se teritoriji nalazi jezero objašnjavaju da nisu nadležni za vodostaj na Vlasini.

U saopštenju Elektroprivrede Srbije navodi se da je maksimalni korisni kapacitet akumulacije 107 miliona kubika vode. Trenutno u jezeru ima 47 miliona kubika vode koju koriste četiri hidroelektrane „Vrla“.

Oprema na jednoj od elektrana se rekonstruiše i nema bojazni za biljni i životinjski svet, tvrde u EPS-u. Odgovor na pitanje koliko je povećana proizvodnja struje u vlasinskim hidroelektranama u poslednja tri meseca nismo dobili.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: