Gojkovićeva: Jedva čekam raspravu o zahtevu za moju smenu

Predsednica Skupština Srbije Maja Gojković izjavila je da će zakazati posebnu sednicu na kojoj će se razmatrati zahtevi za njenu smenu.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.04.2017.

12:20

Gojkovićeva: Jedva čekam raspravu o zahtevu za moju smenu
Foto: Tanjug, arhiva

Ona je tokom utvrđivanja dnevnog reda poslanicima rekla da ta sednica može biti održana najranije 29. aprila.

Maja Gojković je pojasnila da je inicijativa podneta 13. aprila po redovnom postupku, što znači da je potrebno da prođe 15 dana od podnošenja zahteva kako bi mogao biti uvršten u dnevni red.

Kako je istakla, opozicija nema dovoljan broj poslanika da to uvrsti u dnevni red, te je rekla da će im pomoći ona i poslanici vladajuće većine i da će uz njihovu pomoć biti zakazana posebna sednica o tim inicijativama.

"Evo, spremni smo da vam pomognemo da to dođe na dnevni red jer vas nema dovoljno. Ja hoću da budem na dnevnom redu i biće posebna sednica samo sa tim tačkama dnevnog reda, 29. aprila, 30. aprila ili 1. ili 2. maja", rekla je Maja Gojković.

Predsednica Skupštine je rekla i da sednicu neće voditi ona, ni poslanici iz Srpske napredne stranke.

Gojkovićeva je tokom utvrđivanja dnevnog reda sednice navela da uverava poslanike da će poštovati proceduru, te da joj je žao što taj predlog ne može da se uvrsti na tekuću sednicu.

"Jedva čekam da raspravljamo o vašim zahvtevima", rekla je Gojkovićeva, navodeći da je taj predlog podnet u redovnom postupku, što znači da se ne može naći na dnevnom redu pre 29. aprila.

Ona je poručila da, ako poslanici hoće, može tu sednicu da zakaže za 1. maj ili neki drugi dan, te da i za taj praznik bude radno.

"Bićete svi zadovoljni... Malo strpljenja. Praznik rada možemo radno da obeležimo", navela je Gojkovićeva i poručila da će vladajuća koalicija pomoći da ta inicijativa dođe na dnevni red, jer za to opozicija nema dovoljno glasova. Inicijative za smenu Maje Gojković podnela je Demokratska stranka (DS) i pokret Dosta je bilo koji je, osim smene Maje Gojković, tražio smenu i Veroljuba Arsića, potpredsednika parlamenta iz Srpske napredne stranke.

Maja Gojković je inače poslanicima saopštila da će o tome biti posebna sednica, pošto je poslanica DS-a Aleksandra Jerkov tokom utvrđivanja dnevnog reda rekla da se već dve nedelje ispred Skupštine Srbije okupljaju mladi ljudi koji imaju zahteve, a među njima je i zahtev za smenu predsednice parlamenta i zatražila da učini svima uslugu i tu tačku stavi na dnevni red.

"Molim vas da učinite svima uslugu i da to uradite", rekla je Aleksandra Jerkov.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora. Okupljeni traže smenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom i pobednikom izbora Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Jedan od zahteva je smena Maje Gojković.

Novi protest u Beogradu biće održan i danas u 18 časova ispred Skupštine Srbije.

Kako je izgledalo 16. okupljanje građana održano u utorak pogledajte - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: